Pogled na Zemlju sa Saturna

Kategorija: Zanimljivosti | Objavljeno: travanj 27, 2017 |

Fotografija: NASA (Cassini)

 

Letjelica Cassini fotografirala je svoju zadnju fotografiju Zemlje nalazeći se između Saturnovih prstenova prema planu.

 

Cassini je tijekom svoje misije 20-godišnje misije značajno doprinijela boljem razumijevanju Saturna i njegovih mjeseca. Cassini je na sebi nosila ESA-inu sondu Huygens koja se spustila na mjesec Titan i poslala mnoštvo vrijednih podataka.

 

Letjelica je lansirana 15. listopada 1997. godine, a do Saturna je stigla u srpnju 2004. Kako se njezina misija bliži kraju NASA ju planira srušiti na Saturn.
Tijekom zadnjih 13 godina letjelica Cassini je slala neizmjerno važne podatke o funkcioniranju ovoga velikoga planetarnog sustava.

 

‘Ovo je najdalje što smo došli u identificiranju života izvan Zemlje, Cassini je poslala podatke koji pokazuju kako Saturnov mjesec Enkelad ima sve prave sastojke za postojanje života.’ – rekao je Thomas Zurbuchen iz NASA – inog stožera u Washingtonu.

 

Trenutno je Cassini predaleko od Sunca kako bi se napajala preko solarnih panela pa koristi energiju iz termoelektričnog generatora. Iako će te energije biti i nakon što letjelica prekine misiju ipak je neće biti dovoljno za nastavak kruženja oko Saturna.

 

Umjesto toga 15. rujna 2017. Cassini će biti manevrirana na površinu plinskog diva.

 

Cassini će antene i dalje imati usmjerene prema Zemlji i slati podatke natrag koliko dugo bude moguće dok će padati na Saturn. Bit će to pravi epski kraj, jednog epskog putovanja.

 

Google doodle posvećen letjelici Cassini

 

Google doodle posvećen letjelici Cassini

 

VEZANI ČLANCI