Podstrana požari

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: rujan 15, 2017 |

Ilustracija

 

Iza nas je sezona velikih požara diljem Hrvatske, a najgore je ove godine bilo u Dalmaciji. U srpnju je požar kakav se ne pamti na ovim prostorima pogodio širu okolicu Splita. Župan splitsko-dalmatinski, Blaženko Boban ,proglasio je stanje elementarne nepogode, materijalna šteta se zbraja, a svi se na kraju ipak slažu da su posljedice mogle biti i višestruko gore.

 

Iako su najveće vrućine iza nas, nedavno je još jedan požar, izazvan od strane ne savjesnog građanina zahvatio Krilo Jesenice i Općinu Podstrana. I u srpnju je gorilo u Podstrani, međutim zahvaljujući pravovremenoj intervenciji te velikim naporima vatrogasaca, ali i volontera spriječena je veća tragedija.I kada su svi mislili kako je sezona požara iza nas, prošlog je tjedna planulo  nadomak Podstrane , u Krilu Jesenice. Vatra je buknula iznad uljare, u gustoj borovoj šumi, zadnjoj preostaloj pošumljenoj površini, s obzirom na to da su okolna šumska područja izgorjela do temelja ovoga, ali i prošlih ljeta u brojnim požarima. Vatra potpomognuta jakim jugom stigla do zapadnog dijela Podstrane i Bajnica, te opasno ugrozila stambene i poslovne objekte koje su branili vatrogasci.Na teren su poslane sve raspoložive vatrogasne snage, odnosno svi DVD-ovi sa šireg splitskog područja, te Javna vatrogasna postrojba (JVP) Grada Splita. Vatrogasci su se borili s vatrenom stihijom a na kraju , zahvaljujući i kiši uspjeli ugassiti i ovaj požar.

 

Ovaj požar, baš kao i većina njih izazvan je nesavjesnim ljudskim postupcima. Treba li u Hrvatskoj uvesti rigoroznije kazne za one koji izazovu požare, ili nadgledati nadzornim kamerama rizična područja kako bi se istima ušlo u trag i stalo na kraj ?  Možda je cijena uređenja infrastrukture u šumama na ovim područjima, odnosno postavljanja video nadzora premalena  , u odnosu na cijenu štete , nedaj Bože ljudske žrtve ,  koju vatrena stihija može prouzročiti nekim budućim požarom.