Podignut spomenik Ševčenku

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: svibanj 21, 2015 |

U parku kod križanja zagrebačke Ukrajinske ulice i ulice Savezne republike Njemačke svečano je otkriven spomenik velikom ukrajinskom pjesniku Tarasu Ševčenku. Spomenik je podignut u povodu 200. obljetnice rođenja tog ukrajinskog velikana, a gradonačelnik Zagreba je obećao da će hrvatska metropola i glavni grad Ukrajine uskoro postati i službeno gradovi prijatelji.

 

Naslijeđe Tarasa Grigoroviča Ševčenka ukrajinskog pjesnika, slikara i humanista smatra se temeljem novije ukrajinske književnosti. Stoga je Ukrajinska zajednica u Hrvatskoj u suradnji s Gradom Zagrebom povodom 200. obljetnice njegova rođenja u zagrebačkom naselju Travno otkrio spomenik njemu u čast.

 

“Događaj kojem smo svjedoci finale je sto godina promišljanog i sanjanog sna realiziranog danas na ovoj velikoj svečanosti”, rekao je predstavnik Ukrajinske zajednice u Hrvatskoj Boris Graljuk.

 

Graljuk je ukrajinsku političku situaciju usporedio s hrvatskom prije 25 godina, a nada se i istom završetku.

 

“Bili smo svjedoci najdramatičnijih događaja u povijesti Ukrajine u ovom stoljeću. Mi smo uvjereni da će se to sve završiti kako se završilo i u Hrvatskoj i da će ukrajinski narod surađivati sa svojim susjedima”, rekao je Graljuk.

 

Spomenik se nalazi u parku na uglu Ukrajinske ulice i ulice Savezne republike Njemačke i svjedoči o dugogodišnjem prijateljstvu dviju zemalja.

 

“Vrijeme je da potpišemo sporazum o prijateljstvu između dva glavna grada, Zagreba i Kijeva. Ja ću se potruditi da to napravimo, a imam i obećanje cijele ukrajinske zajednice”, obećao je gradonačelnik Bandić i dodao da će spomenik za godinu dana biti središte parka uređenog po uzoru na okoliš zagrebačkog jezera Bundek.