Položen kamen temeljac za novi Dom za starije

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: srpanj 13, 2015 |

Budući da i grad Zagreb nimalo ne zaostaje za europskim gradovima u rastućem trendu starenja stanovnika, novi Domovi za starije i nemoćne osobe, prijeka su potreba. Iz tog je razloga, u zagrebačkom kvartu Lašćina, postavljen kamen temeljac za budući Dom za starije i nemoćne osobe, budućim životnim mjestom za 200 korisnika.

 

“Objekt će biti izgrađen za 200 korisnika, sobe će biti jednokrevetne, njih šest, pedeset će biti dvokrevetno. Također, i dva su odjela za osobe koje boluju od Alzheimerove bolesti, a to je dvjesto mjesta na prizemlju i na tri kata. Radovi počinju danas, jer je ovo i polaganje kamena temeljca i početak radova”, izjavio je Branislav Brizar, vlasnik tvrtke izvođača radova.

 

U novom Domu, korisnicima će imati na raspolaganju i prostorije za radnu terapiju, fizikalnu terapiju te liječničku ambulantu, te pojačanu srb i njegu. Posebnu pozornost te potreban prostor imat će osobe oboljele od Alzheimerove bolesti, budući da ta mukotrpna i neizlječiva bolest, zahtijeva cjelodnevan nadzor medicinskog osoblja.

 

U gradskim domovima ukupno je 3, 500 tisuća mjesta, dok privatni domovi obućaju kapacitete do tisuću mjesta. Budući da su ovi smještajni kapaciteti za osobe starije od 65 godina, ispod razine EU standarda, promjene su neminovne. Ovaj hvalevrijedan i potreban projekt, čija je vrijednost oko 112 milijuna kuna, bit će završen krajem studenog 2016. godine.