Počela prodaja krizantema uoči blagdana Svih Svetih

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: listopad 25, 2016 |

Šarenilo cvijeća na gradskim tržnicama i grobljima podsjeća kako se bliži blagdan Svi Svetih koji se tradicionalno obilježava odnošenjem cvijeća i svijeća na groblja naših najmilijih. Splitski uzgajivači cvijeća se za ove dane pripremaju već od travnja.

 

No kako krizanteme nije lako uzgojiti tako nije lako ni naći put do kupaca, obzirom na sve slabiju kupovnu moć građana. Već danas su mnogi uređivali grobove svojih pokojnih kako bi izbjegli prazničnu gužvu. Mnogi će reći da je cvijeće preskupo no grobove svojih najmilijih ukrasiti će najbolje što mogu. A i znaju ljudi ipak razliku između domaćeg i uvoznog cvijeća. Ponuda je već i tjedan uoči blagdana raskošna. Na gradskom groblju Lovrinac je ipak nešto skuplje u odnosu na gradske tržnice. Krizanteme se prodaju od 10 do 15 kuna po konadu, lončanice su oko 50. No, unatoč tome, većina se ipak na koncu proda.

 

Lampioni se ovisno o veličini nude na prodaju od 5 do 20 kuna. Cijenu ne diktira samo veličina već i kvaliteta. Hoće li se netko odlučiti na skromnije lončanice krizantema ili ekstaravagantne aranžamane, manje je važno. Važno je prisetiti se onih koji više nisu s nama i odati im počast.