Plesači žele samostalnost, Grad im je ne da

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: siječanj 17, 2017 |

Situacija na zagrebačkoj plesnoj sceni užarena je od kad je prostor istog u Ilici 10 predan na upravljanje Zagrebačkom kazalištu mladih. Ta činjenica izazvala je revolt dijela plesača koji se kroz Plenum bore za stvaranje samostalne ustanove za ples kojom bi se upravljalo po modelu javno-civilnog partnerstva.

 

“Zbog toga kako plesna zajednica u Zagrebu funkcionira, primjerice, imamo 23 profesionalna plesna ansambla što je preko 200 profesionalnih plesnih umjetnika te ne vidimo drugi način da ti ljudi funkcioniraju osim kroz model javno-civilnog partnerstva”, ističe Žak Valenta iz Plenuma Zagrebačkog plesnog centra.

 

Takav model nije novost, on se već primjenjuje u Pogonu, odnosno Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade, ali i kroz druge Centre za kulturu. Zašto to onda nije moguće primijeniti i na Zagrebačku plesnu scenu? Iz Plenuma mogu samo nagađati.
“Nažalost počinjemo sumnjati da je interes pojedinaca koji su zaposleni u ZKM-u ili u Gradskim ustanovama ispred interesa kompletne plesne zajednice”, kaže Valenta.

 

 

Iz Grada potpuno suprotni stavovi. Pročelnik Gradskog ureda za kulturu Ivica Lovrić, Na Tematskoj sjednici Gradske skupštine, tako poručuje da je model kojim se upravlja Plesnim centrom iznimno dobar i kvalitetan kao i da plesačima grad pruža standard koji je viši od onog u brojnim europskim zemljama.
“Ako ćemo institucionalizirati cjelokupnu nezavisnu scenu koji je smisao umjetničke slobode. Kad govorimo o europskim i svjetskim praksama onda se tendencije kreću u drugom pravcu, da je što je manje moguće onih koji su zaposleni u javnim institucijama, a sve više onih koji imaju umjetničke slobode”, ističe Lovrić.
Iz Plenuma su upozorili Lovrića da, kad govore o uspostavi Ustanove, ne govore o zapošljavanju već o kvalitetnijem i profesionalnijem načinu donošenja odluka vezani uz ples, što djelujući pod kazališnom upravom smatraju da ne mogu postići. Tematsku sjednicu nadležan pročelnik napustio je prije kraja zbog drugih obaveza, stoga je teško reći hoće li se uspjeti pronaći kompromisno rješenje.