Plavo stablo pustilo korijenje

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: lipanj 14, 2018 |

Nakon višegodišnjih putešestvija, Plavo stablo Vaska Lipovca konačno se vratilo u svoj Split  to najbolju moguću lokaciju, složili su se Lipovčevi nasljednici, gradski oci i građani – pred Dom mladeži u samom srcu Splita.

 

Ovo je početak novog odnosa prema umjetnosti i umjetnicima, sklupturi u javnom prostoru. Poručio je splitski grdonačelnik Andro Krstulović Opara čijim je zalaganjem Lipovčevo Plavo stablo konačno moglo pustiti korijenje u svome Splitu. Travnjak pred Domom mladih kao da je izmišljen za ovu prekrasnu osmometarsku Lipovčevu skulpturu, tako jednostavnu, a tako moćnu i punu simbolike.

 

Plavo je stablo u srpnju 2011. godine postavljeno na raskrižju Istarske i Vukovarske ulice u Splitu, povodom obilježavanja 80. obljetnice rođenja i 5. obljetnice smrti Vaska Lipovca i to je tada bila prva skulptura u javnom prostoru grada nakon dvadesetak godine. Skulpturu su izradili radnici splitskog škvera. Grad je tada izdao dozvolu za privremeno postavljanje i finacirao izradu temelja, a sve ostalo su omogućili Lipovčevi nasljednici, prijatelji i simpatizeri.  No, stablo je „iščupano“ 2015. godine radi izgradnje, nikada izgrađenog, trgovačkog centra te dvije godine odležalo u Cestarevom skladištu. Neko vrijeme je krasilo zagrebački Gornji grad.

 

Plavo stablo trebala bi biti prvom Lipovčevom skulpturom postavljenom u splitskom javnom prostoru – trajno. Uskoro bi svoje mjesto mogle pronaći i još neke, ne manje vrijedne i vrlo prepoznatljive. Lipovčeva likovna osavština svih ovih godina oku javnosti bila je dostupna isključivo zbog entuzijazma njegovih nasljednika, obitelji i prijatelja. Prave institucionalne potpore do sada nije bilo. Nije Vasko Lipovac jedini prema kojem se njegov grad odnosio maćehinski. U Splitu je to gotovo pravilo. Veliki umjetnik koji je ostavio trajni umjetnički i društveni biljeg na grad u kojem je živio od 1967., odnosno od svoje 36. godine, do smrti 2006. , nikada nije bio primjereno valoriziran, istican, hvaljen i  slavljen, a pogotovo ne nakon smrti.

 

Plavo stablo nikoga nije ostavilo ravnodušnima. Splićani su složni – novo mjesto više je nego idealno.

 

Zanimljivo, na dan postavljanja Plavog stabla, na Festivalu mediteranskog filma na Bačvicama prikazivao se i kraktometražni animirani film Veljka Popovića nadahnut Lipvčevim biciklistima.

 

Pod Plavim stablom svog sugrađanina, Vaska Lipovca, Splićani su slavili do duboko u noć uz koncert TBF-a i Jusin’s Johnsonsa.