Plan upravljanja povijesnom jezgrom Splita: četiri udruge nezadovoljne

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: veljača 24, 2016 |

Plan upravljanja Povijesnom jezgro i Dioklecijanovim podrumima: četiri udruge nezadovoljne

 

Na posljednjoj sjednici Povjerenstva za izradu nacrta Plana za upravljanje povijesnom jezgrom i Dioklecijanovim podrumima, četiri udruge od 12 koliko ih je sudjelovalo odbile su podržati dokument. Udruge GIST, Teserakt, Društvo Marjan i Aspalathos ističu plan je loš i neprovodiv.. te predlažu izradu novog plana uz besplatnu tehničku pomoć UNESCO-a.

 

Kreatori dokumenta su nestručni, Plan nema konzervatorsko uporište, njegov pravni okvir manjkav, te je project nemoguće realizirat, ističe Boris Vrandečić iz Građanske inicijative Split.

 

U ime udruga koje podržavaju Plan izjasnio se Lovro Rumora, predstavnik Zelenih Dalmacije.

 

-Ovo je najbolji mogući Plan koji smo mogli napraviti, on je svojevrsni interludij u kojem ćemo se usmjeriti prema budućnosti. Dakako da će uvijek nekakve manjkavosti postojati, ali ono što je bitno jest da se u roku od trideset dana od usvajanja krene sa operativnim dijelom posla. Na papiru je sve dobro, ali vidjet ćemo koliko je provedivo, naglasio je.

 

Podsjetimo, kontroverzni plan upravljanja starom gradskom jezgrom, kojeg je 2009. godine sastavio izraelski stručnjak Giora Solar razočarao je i vijećnike i javnost. Povjerenstvu formirano 2012. godine pristupilo je izradi novog plana u kojem su sudjelovali su predstavnici civilnih udruga i gradske uprave.

 

Unatoč svemu, odluka je na vijećnicima Gradskog vijeća. Ukoliko se Plan za upravljanje povijesnom jezgrom i Dioklecijanovim podrumima usvoji , u roku od trideset dana od usvajanja kreće sa operativnim dijelom posla i samom provedbom..koji bi trebao zaštititi i unaprijediti život unutar Dioklecijanove palače.