Petrovo u Kutini

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: lipanj 27, 2016 |

Kutina je za vikend proslavila Petrovo. Riječ je o manifestaciji kojom organizatori, kutinska Turistička zajednica i Grad Kutina, nastavljaju slaviti nekadašnju tradiciju obrtništva. Za tu prigodu, organizirana su i brojna popratna događanja.

 

„Petrovo – slavlje kutinsko“, je manifestacija koja se posljednjih 10-ak godina profilirala kao jedna od najznačajnijih kutinskih manifestacija. Njom se zapravo obilježava tradicija obrtništva u Kutini, gdje su nekada još davnih dana naši obrtnici izlagali svoje proizvode i pokazivali čime se oni to zapravo bave. Naime, Kutina je bila nekad vrlo važno trgovačko središte Moslavine. I dok se prvih godina manifestacije, prije 10-ak godina, ona održavala u Parku, unazad nekoliko godina sva događanja vezana uz Petrovo preseljena su na novi gradski trg.

 

I ove godine, manifestacija je obilovala događanjima. Osim predstavljanja obrtnika, koji su pokazali svu raznolikost svog djelovanja, ovdje su se predstavile i brojne kutinske udruge koje nešto izrađuju. Ove godine na Petrovu u Kutini bilo je 40-ak izlagača. Osim trgovanja, kutinsko Petrovo ponudilo je i niz zanimljivih radionica. Među njima je bila i radionica Vokalne skupine „Rusalke“, pod nazivom “Pleši s nama”, gdje su svi imali priliku naučiti neke od tradicionalnih plesova.

 

Na Petrovu-slavlju kutinskom, tradicionalno lovačke udruge građane časte gulašom. Tako je bilo i ove godine, kada su gulaš kuhali članovi Lovačke udruge „Jelen“ iz Ciglenice, koji su za ovu prigodu pripremili između 120 i 150 porcija gulaša. Sve u svemu, Petrovo-slavlje kutinsko, i ove je godine ponudilo mnoštvo programa za posjetitelje, koji su na brojnim štandovima mogli ponešto i kupiti za uspomenu s kutinskog Petrova.