Petrinjski doručak na travi

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: svibanj 8, 2015 |

Svakako najmasovnija i do sada možda najglasnija poruka iz Petrinje protiv odlagališta nukelarnog otpada na Trgovskoj gori poslana je s Petrinjskog doručka na travi. Na inicijativu i u organizaciji gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića u Taborištu se okupilo mnoštvo Petrinjaca koji su ne samo pokazali koje vrijednosti posjeduju već i upozorili kako su one ugrožene mogućim odlagalištem nuklearnog otpada kod Dvora.

 

Mališani iz vrtića, učenici, izviđači, brojni građani, udruge i poljoprivredni prozvođači iz Taborišta nedaleko od Petrinje onima koji odlučuju o lokaciji nuklearnog otpada u Hrvatskoj poslali su jasnu poruku- NE nuklearnom otpadu na Trgovskoj gori. “Jasnu poruku iz poštivanja svih generacija koje su ovdje živjele i radile te zbog budućnosti naše djece i kako bi dali do znanja kako Hrvatska nije do Kupe nego do Une “, rekao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

 

Siguran sam kako se možemo izboriti te sačuvati naše tradicionalne vrijednosti, istakao je gradonačelnik. Uložili smo u ekološku prozvodnju, utvrdili ekološku poljoprivednu zonu i na tome ćemo graditi sigurnost opstanka na ovom području, poručuje Dumbović.

 

“Smatram da država i Sabor moraju vidjeti ima li još koja pozicija za odlagalište jer oni vode politiku daleko od oka daleko od srca. Međutim, ovdje se politika ne smije uključiti na lokalnoj razini već se svi moramo uključiti kako bi njima koji odlučuju poslali jasnu poruku da zaostajemo u razvoju i to zaostajanje moramo zaustaviti.” jedna je od poruka gradonačelnika Petrinje koji i upozorava kako je ovo perspektivno područje koje bez etikete nuklearnog otpada ima šansu, šansu da u EU budemo ono što trebamo biti, ne statistika već jednaki kao drugi.

 

Gradonačelnik Petrinje pozvao je i ostale čelnike gradova i općina s područja županije da poput Petrinje donesu deklaraciju kojom će jasno iskazati protivljenje odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.