Petrinja vodeća po subvencijama za poljoprivrednike

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: listopad 5, 2017 |

Grad Petrinja najviše u Hrvatskoj izdvaja za poljoprivrednike. Od 2013. bilo je to prosječno 2,07 posto proračuna, a u 2016. to je izdvajanje bilo čak i više, 2,74 posto proračuna, odnosno 83 kune po stanovniku. Pokazuju to podaci Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna.

 

Kada su poticaji poljoprivrednicima u pitanju, lani je najviše izdvojeno za kapitalne potpore, odnosno sufinanciranje investicija u poljoprivredi većih od 100 tisuća kuna. Kao važan ističe se i projekt Revitalizacija uzgoja Banijske šare svinje kao treće hrvatske autohtone pasmine. Zatim slijedi sufinanciranje ekološke poljoprivrede i pomoć u kriznim situacijama, organiziranje sajmova i izložbi te certificiranje poljoprivrednika. Mjere su to kojima Grad Petrinja potiče opstanak malih OPG-a, kojih je na području grada oko 1.100, te njihovu konkurentnost i prepoznatljivost na tržištu. Grad pomaže i opstanak i razvoj posebno ekološke poljoprivrede, zbog čega je proglašena i posebna Ekološka zona na ruralnom području grada.