Pelješki vinari se okrenuli turizmu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: rujan 17, 2015 |

Posjetiti drugi po veličini hrvatski poluotok, poluotok Pelješac, a ne vidjeti pelješke vinograde i nepcima ne priuštiti zadovoljstvo kušanja vrhunskih vina jednostavno je nemoguće. Uživanje u kušanju vrhunskih vina i gastro ponude, pelješki vinari odavno su već prepoznali kao posebnu ponudu koja je kao stvorena baš za njih. Nakon prošle 2014, katastrofalne godine za vinare, uslijedila je sunčana i suha 2015 kao idealna da najbolji vinari Pelješca imaju savršene uvjete za ovogodišnja kvalitetna i vrhunska vina.

 

Vinarija sa porastom popularnosti i kvalitete, a time i porastom posla, nikada nije napustila tradicionalni način priprave tog čudesnog napitka za bogove. No osim kvlitetnom vinu, ova vinarija se posvetila i posebnoj vrsti turizma , vinskom turizmu. Proizvođači vina imaju jak utjecaj na razvoj svoje vinarske regije i kvalitetu vinsko turističkog doživljaja. Za male proizvođače vinski turizam može biti prilika da putem marketinških aktivnosti promoviraju svoje proizvode. A sam ugođaj kušanja vina i odabira svog favorita, vinoljupcima pruža poseban ugođaj.

 

Vinski turizam je aktivnost koja objedinjuje proizvodnju i prodaju vina s turizmom. Vino, vinarske regije i proizvođači vina glavni su elementi vinskog turizma, a uspješan doživljaj koji nudi ta vrsta turizma ovisi podjednako o gledištima vinara o turističkim posjetima koliko i o kvaliteti vina i regionalnim atrakcijama.

 

Uz kvalitetnu vinsku ponudu tu su i drugi čimbenici vinskog turizma a najviše su povezani sa gastro ponudom i prekrasnom prirodom i vinogradima koji okružuju vinarije na Pelješcu. Mnoge planove kuju Pelješki vinari sve u cilju nove ponude za domaće goste i turiste. No za sada ništa od toga jer je pred njima bar dva mjeseca niti malo turističkog rada i kušanja.

 

Branje grožđa koje je ove godine oduševilo vinare sa svojom kvalitetom i kvantitetom sada stvara nove izazove, a uz dobro grožđe iz kojeg proizlazi vrhunsko vino, prezentacija će biti najmanji problem.