Pad stranih ulaganja

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: siječanj 16, 2016 |

Izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku u prava su tri tromjesečja prošle godine iznosila 666,1 milijun eura, što je znatno manje nego u istom razdoblju 2014. godine, preliminarni su podaci koje je Hrvatska narodna banka. Prema podacima iz statistike izravnih stranih ulaganja, u prvih devet mjeseci prošle godine zabilježen je negativni iznos zadržane dobiti od 379,5 milijuna eura.

 

U prvih devet mjeseci prošle godine, strani su investitori, osim u duhansku industriju, malo više ulagali u nekretnine, građevinarstvo, hotele i restorane te trgovinu na veliko i posredovanje u trgovini. Po podacima središnje banke, u razdoblju od 1993. godine do kraja rujna prošle godine izravna su inozemna ulaganja u Hrvatsku iznosila 30,07 milijardi eura.

 

U proteklih nešto više od 22 i pol godine najviše su u Hrvatsku ulagali investitori iz Nizozemske . Po djelatnostima, najznačajnija su strana ulaganja od 1993. do kraja rujna prošle godine bila u hrvatske banke.