Ovog vikenda još jedni Lipovljanski susreti

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: kolovoz 22, 2017 |

Sve je spremno za još jedne Lipovljanske susrete – najznačajniju manifestaciju nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Naime, predstojeći vikend, od 25. do 27. kolovoza u Lipovljanima, najzapadnijoj slavonskoj općini, u kojoj pored većinskog hrvatskog stanovništva, još žive pripadnici 13 nacionalnih manjina, održavaju se još jedni Lipovljanski susreti, koji će i ovaj put ponudi mnoštvo događanja.

 

Naime, Lipovljanski susreti, koji se i ove godine održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, te pod glavnim pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, u 3 će dana održavanja, posjetiteljima ponuditi mnoštvo događaja. Uoči  još jednih Lipovljanskih susreta, predstavljeno je što je sve pripremljeno za ovogodišnje Susrete, kao i same pojedinosti oko ovogodišnje manifestacije. Načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat istaknuo je kako Lipovljanski susreti imaju dugogodišnju tradiciju koja je uslijed rata prekinuta, te je obnovljena 2010.godine. Dodao je da je to značajna manifestacija nacionalnih manjina, najveća takvog karaktera koja se održava u Hrvatskoj, a koja okuplja brojne posjetitelje. Horvat je istaknuo da će se i na ovogodišnjoj trodnevnoj manifestaciji moći vidjeti vrlo bogati kulturno-umjetnički, zabavni  i sportski program. Sve počinje u petak, 25.8. kada je u knjižnici izložba pod nazivom Reprezentativna lista nematerijalne kulturne baštine Slovačke. U subotu 26.kolovoza, glavni je dan Lipovljanskih susreta kada će se moći vidjeti bogati kulturno-umjetnički program, te narodni običaji i kulturna baština različitih nacionalnih manjina, a svečano otvorenje manifestacije je navečer u 20 sati. Nedjelja, 27.8. tradicionalno je rezervirana za sportske događaje te razna natjecanja. Načelnik Horvat zahvalio je svima koji su omogućili ovogodišnju organizaciju ove najznačajnije Lipovljanske manifestacije. Neki od njih ovom su prigodom pojasnili zašto podupiru to događanje.Inače, Lipovljanske susrete od ponovnog pokretanja te manifestacije podržava i Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, ali i Sisačko-moslavačka županija. Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Roman Rosavec tako je istaknuo da bogati kulturni, gospodarski i sportski program koji se održava u sklopu te manifestacije pokazuje raznovrsnost i vrijednost Sisačko-moslavačke županije. Glavni pokrovitelj Lipovljanskih susreta i ove će godine biti gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je pojasnio da postoje najmanje 3 razloga zašto glavni grad Hrvatske stoji iza ove iznimne manifestacije.

 

Milan Bandić: ” Prvo to je dug prema Lipovljanima koji su za vrijeme Domovinskog rata ovdje udomili preko 3 tisuće ljudi, i hvala Vam na tome od srca. To je dug prema onima iz 2.svjetskog rata, nešto manje od 200 ljudi koji su zaglavili u Jasenovcu ovdje preko puta, i treće, ali ne manje važno, je da Vi živite tu multietičnost, multikulturalnost i multinacionalnost kao i glavni grad Hrvatske”.

 

Gradonačelnik Zagreba dodao je i da dok god ima ovakvih manifestacija u Hrvatskoj, da će do tada biti ne samo neovisne, nego i demokratske i europske Hrvatske. Zato, od 25. do 27.kolovoza, stoga svakako posjetite neko od događanja na ovogodišnjim Lipovljanskim susretima, te se na licu mjesta uvjerite kako Lipovljani žive sa svojih 14 nacionalnosti. A upravo je ta raznolikost najveće bogatstvo koje neka sredina može imati.