Otvoreno pismo Vladi iz Petrokemije

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: veljača 14, 2018 |

Predsjedniku hrvatske Vlade Andreju Plenkoviću danas je upućeno još jedno otvoreno pismo. Riječ je o pismu kojega su zajednički uputili predstavnici dva sindikata koja djeluju u kutinskoj Petrokemiji, te predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Petrokemije.

U otvorenom pismu predstavnika sindikata i branitelja Petrokemije između ostalog traži se da premijer u roku 7 dana donese odluke koje će osigurati uspješan završetak započetog procesa dokapitalizacije Petrokemije. U otvorenom pismu stoji i podsjetnik na prošlogodišnji sastanak kojeg je Andrej Plenković održao s Upravom i Nadzornim odborom Petrokemije, kada je rečeno da će Vlada dugoročno riješiti problem poslovanja Petrokemije kroz restrukturiranje i dokapitalizaciju, što se trebalo provesti do kraja prošle godine. U otvorenom pismu podsjeća se da sve od toga još uvijek nije učinjeno. Ujedno se upozorava da država što prije mora donijeti odluku o načinu završetka dokapitalizacije Petrokemije. Sindikati i branitelji navode kako je situacija u Petrokemiji izuzetno ozbiljna te da više nema vremena za daljnje odgode, jer se tu više ne radi samo o Petrokemiji, već i o Gradu Kutini, Sisačko-moslavačkoj županiji, te nizu gospodarskih subjekata koji su povezani s poslovanjem Petrokemije. Koliko je Petrokemija značajna za funkcioniranje Kutine svjestan je i gradonačelnik Zlatko Babić koji je rekao da je Petrokemija najvažnije pitanje za Kutinu, ali ne samo za Kutinu, nego i za Sisačko-moslavačku županiju a i šire za cijelu Hrvatsku po svom značaju u gospodarstvu. Babić je dodao kako je sigurno da Kutina nema alternativu bez Petrokemije, te da ona u dijelu izvornog proračuna Kutine ima udio od 30%, dok na indirektne prihode Grada Kutine Petrokemija utječe i puno više. Babić je dodao kako mu je jasno da sam proces pronalaska strateških partnera, odnosno mijenjanja udjela u vlasništvu Petrokemije sigurno nije jednostavan, te smatra da će se to u narednom razdoblju riješiti. Babić će nastojati sljedeći tjedan spojiti za istim stolom Petrokemiju, Sisačko-moslavačku županiju i Grad Kutinu kako bi vidjeli u kojem smjeru sve ide. Nada se da on kao gradonačelnik i župan Ivo Žinić svojim utjecajem mogu pomoći pomoći da se zajednički nađe najbolje rješenje za Petrokemiju jer ne bi bilo dobro da proizvodnja u Petrokemiji stane.

No sindikati i branitelji Petrokemije žele da se cijela situacija što prije riješi, kao što je premijer za posjeta Petrokemiji i obećao, pa su u upućenom otvorenom pismu od premijera Plenkovića zatražili da u roku 7 dana donese potrebne odluke koje će osigurati uspješan završetak započetog procesa dokapitalizacije Petrokemije, a sve kako bi ona, ali i svi koji o njoj ovise, mogli biti mirniji što se tiče njene sudbine.