Otvorena izložba Univerzijade i Zagija

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: prosinac 9, 2017 |

Otvorena je izložba Univerzijade i Zagija u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Izložba je otvorena do 4.veljače 2018.godine. Autor izložbe koji je ujedno i veliki kolekcionar maskote Zagija i Univerzijade omogućio je svima kratki povratak u prošlost da se prisjete popularne sportske manifestacije Univerzijade. Izložba Univerzijade predstavljena je u Zagreb.

 

U Tehničkom muzeju predstavljena je izložba koja će biti dostupna svim posjetiteljima do 4.veljače 2018.godine. Univerzijada je međunarodni sportski događaj, koji organizira Međunarodni studentski sportski savez. Čast paljenja baklje na Univerzijadi imao je tada najbolji košarkaš Europe. “Pa Dražen je palio plamen na Univerzijadi. U muzeju imamo sve eksponate od Dražena. I samo bi vam rekla da ovaj dres kad sam ga ja prala i peglala, onda mi je Dražen rekao da se ne mučim jer da on to neće nikada obući. Evo vidite kako dođe vrijeme da taj dres dođe na izložbu poslije 30 godina. To je fascinantno” rekla je Biserka Petrović. Kako je nastala maskota Zagi otkrio je tajnik Univerzijade. “Zagi je nastao slučajno. U Tuškancu je bila moja kancelarija. Sjedio sam s kolegom i on me pitao koja će biti maskota, a ja sam pogledao kroz prozor i ugledao sam malu vjevericu kako skače po drvu i kažem mu to će biti naša maskota” istaknuo je Mirko Novosel, tajnik Univerzijade. Autor izložbe veliki je zaljubljenik u maskotu i u manifestaciju. “Ja sam na jednom sajmu slučajno naletio na Zagija. Bio je sav prašnjav i taj njegov osmijeh me odmah vratio u djetinjstvo. Pomislio sam gdje je moj Zagi. Ja sam njega kupio za 5kuna. Počeo sam istraživati preko interneta o njemu i rekao kako on polako odlazi u zaborav. Počeo sam tražiti i to skupljati. Kolekcija je rasla. Ja nisam planirao ovu izložbu. Ja sam imao u cilju da ga otmem od zaborava za sebe. Na kraju se ta kolekcija raširila. Htio sam pokazati da je Zagi zbrinut” napomenuo je Igor Novaković, autor izložbe. Univerzijade se prisjetio i zagrebački gradonačelnik. “Otvorenjem izložbe naglašava se presjek povijesti koja služi na čast svima nama.Našim najmlađima pokazuje da se predanim radom i solidarnošću i voljom stvara slika koja je duboko urezana u povijest Hrvatske i našega grada Zagreba koja je označila urbanistički i sportski preporod našega glavnoga grada” rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Povratak kultnog Zagija upravo se dogodio u Tehničkom muzeju. Svi ljubitelji male vjeverice moći će je opet vidjeti nakon 30 godina i prisjetiti se popularne Univerzijade.