Otvoren festival Putevima baštine

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: rujan 20, 2016 |

Projekt Connecting Separated u prijevodu Povezivanje razdvojenog, polazi od rimske ceste koja je spajala Salonu (Solin) i Bigeste (Ljubuški), te završavala u Naroni (Vid kod Metkovića). Glavni cilj projekta je stvaranje prepoznatljive turističke ponude – rute rimske ceste s baštinom koja je uz nju nastajala u svim povijesnim razdobljima, kako bi se poboljšala konkurentnost lokalnog turizma prekograničnog područja.

 

 Mapiranje kulturne i prirodne baštine, gastro ponude i događanja duž rimske ceste Salona-Bigeste-Naron korak je ka razvijanju zajedničke turističke ponude prekograničnog područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koja uporište pronalazi u kulturnoj i prirodnoj baštini. Otvaranjem festivala Putevima baštine, u Solinu je predstavljen projekt Connecting Separated.

 

Na otvorenju je postavljena izložba o samom projektu koji se bavi prezentacijom svih povijesnih slojeva trase rimske ceste koja je povezivala, a i danas povezuje prostor od Solina, preko Ljubuškog do Vida kod Metkovića. U sklopu događanja održalo se i predstavljanje turističkog zemljovida i knjižice projekta, svojevrsnog vodiča po kulturnoj ruti. Nositelji projekta su Grad Solin i Općina Ljubuški, dok u partneri Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke – HERAG. Završetkom ovog projeta očekuje se povećana atraktivnosti prekograničnog područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao turističke destinacije kroz brendiranje i promociju oko 170 km rimske rute i revitalizaciju dva (arheološka) lokaliteta putem manjih infrastrukturnih, najvećim dijelom krajobraznih intervencija i postavljanja urbane opreme. Očekuje se kako će se i turistički djelatnici unaprijeđivati vještine zaposlenih u turističkim zajednicama i udrugama u cilju stvaranja i promoviranja turističke ponude i pružanja kvalitetne usluge turistima na prekograničnom području .