Otvoren 5. Kiki festival

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: travanj 25, 2016 |

U Zaboku je počeo s radom 5. Kiki međunarodni festival dječjeg filma koji nudi obilje žanrovski raznovrsnih filmova za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi. U četiri festivalska dana organizirano je šesnaest projekcija koje su podijeljene na filmove prema uzrastu publike. Na tim projekcijama prikazuje se više od 40 filmova iz cijelog svijeta jer su osim devetnaest europskih zemalja zastupljeni i Japan, Južna Koreja, Irak, Kolumbija, Sjedinjene američke države i Kanada.

 

Kiki festival je ponikao iz Tabor film festivala odvajanjem dječjeg programa i u dosadašnjim izdanjima je uvijek bio sve veći pa ni ovo izdanje nije iznimka. Prošle godine je trajao tri dana uz posjetu 3000 djece dok ove traje četiri uz očekivanu posjetu više od 3500 djece. Sa svrhom razvoja aktivne filmske publike, s djecom se nakon projekcija organiziraju vođeni razgovori o pogledanom filmu koje vodi pisac, kritičar, scenarist i filmski redatelj Anđelko Jurkas.

 

Kao popratna događanja uz festival organizirane su radionice povezane s filmom i filmskom umjetnošću te se održavaju radionice tv reportaže i animacije u suradnji s udrugom RARE iz Vinkovaca i Školom animiranog filma iz Čakovca te radionica kazališta sjena u suradnji s kazalištem Tripstih iz Zagreba. Zemlja partner ove godine je Belgija koju predstavlja prestižna organizacija Camera-etc iz Liegea koja se bavi produkcijom dječjih filmova još od 1979. godine. Organizatori festivala su Društvo naša djeca i udruga GOKUL iz Zaboka.