Otkrivena ploča u čast Fadila Hadžića

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: lipanj 18, 2015 |

Ploča s imenom Fadila Hadžića svečano je otkrivena. Na samu inicijativu Gradskog satiričkog kazališta Kerempuh, Gradska skupština donijela je zaključak po kojem se prolaz koji spaja Ilicu i Varšavsku ulicu imenuje u Prolaz Fadila Hadžića kao najveća posveta osnivaču, dugogodišnjem voditelju i najizvođenijem autoru Satiričkog kazališta Kerempuh.

 

“Ja se nadam da će svi naši susjedi stanari, tvrtke koje se nalaze u ovome prolazu shvatiti našu želju i želju mnogih zagrepčana da se odužimo čovjeku koji nije osnovao samo Kerempuh. On je osnovao kazalište “Komedija”, pokrenuo mnoge listove, osnovao je Zagrebačku školu crtanog filma tj. Zagrebfilm, pokrenuo je i Pulski festival. On je čovjek koji je napisao preko 65 komedija, snimio preko 25 igranih filmova, imao preko 100 samostalnih izložbi i bio je jedan od ozbiljnih motora hrvatske kulture”, rekao je Danko Ljuština, ravnatelj Gradskog Satiričkog kazališta Kerempuh.

 

U čast svestranog umjetnika koji je snažno obilježio sve mijene na društveno-političkoj i kulturnoj sceni izravno ili posredno, ali uvijek kritički i s mjerom, ploču je uz pomoć kćeri i žene Fadila Hodžića otkrio gradonačelnik Milan Bandić.

 

“Kao što je Fadil to sa mjerom uvijek radio, a kad radite karikaturu i satiru morate biti toliko odgovorni i dostojanstveni da čuvate dostojanstvo drugih. Ako nas sad gleda, onda kako bi bilo dobro da je živ da ne vrijeđamo danas dostojanstvo mnogih i jedni druge. On je to radio satirom do bola, ali uvijek sa mjerom. I to je najveća karakteristika “Oca satire” i “Oca Kerempuha” ovdje u Ilici”, rekao je gradonačelnik Milan Bandić.