Otkriven spomenik Ruđeru Boškoviću u Milanu

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: veljača 14, 2017 |

Nakon nekoliko godina isčekivanja, u Milanu je svečano otkriven spomenik slavnome matematičaru, astronomu i fizičaru Ruđeru Boškoviću. Spomenik koji je postavljen ispred milanske zvjezdarnice djelo je hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, a grad Zagreb inicijativu postavljanja spomenika preuzeo je 2011. godine. Zagrebački je gradonačelnik poručio kako će Boškovićeva osobnost biti prepoznata kod svih posjetitelja ovoga parka i spomenika.

 

‘Konačno smo dočekali taj dan. Ovdje na povijesnom mjestu pokraj Planetarija gdje će počivati veliki Ruđer Boškovića, djelo Ivana Meštrovića služit će kao ponos Hrvatima u Republici Hrvatskoj, Milanu i svim talijanskim prijateljima’, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

 

Postavljanje spomenika u Milanu rezultat je tridesetogodišnje suradnje dvaju zemalja.

 

‘Vrlo je važan ovaj događaj jer on povezuje dva velika imena hrvatske kulture i znanosti, Ruđera Boškovića i Ivana Meštrovića, ali ne samo kao Hrvate, nego kao i europejce tog vremena koji su bili daleko ispred svog vremena. Ovo je važna poveznica između hrvatskog i talijanskog naroda na kojima možemo graditi još bolje odnose’, rekla je Vesna Hraste-Sočo, zamjenica ministrice kulture.

 

 

‘On je bio prvi ravnatelj Planetarija, ovdje je objavio sva svoja otkrića cijelome svijetu. Tako da je ovo za nas jedan sretni spoj Boškovića kao povijesne ličnosti i svetkovina posvećena Meštroviću koji je ovdje u Italiji itekako dobro poznat’, rekao je  Damir Grubiša, veleposlanik RH u Milanu.

 

Ideja o postavljanju spomenika slavnome Dubrovčaninu nastala je osamdesetih godina tijekom dogovaranja i pripremanja Meštrovićeve antologijske izložbe. Realizacija postavljanja spomenika rezultat je dobre suradnje dva prijateljska grada te zajedničkih napora Grada Zagreba, Ministarstva kulture RH i Hrvatske zajednice u Milanu.