Otkriven Lumin – spomenik u čast grada heroja

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: studeni 18, 2016 |

I u mom gradu Vukovar svijetli – spomenik za sve stradale u gradu heroju tijekom Domovinskog rata svečano je otkriven na početku Vukovarske ulice, čime je Split postao prvi grad u Hrvatskoj koji se na ovakav način poklonio nevinim žrtvama.

 

U čast grada heroja, uz prigodni kulturni program, otkriven je spomenik Lumin u Vukovarskoj ulici u Splitu. Spomenik akademske kiparice Dijane Ive Sesartić zajedno su otkrili dr. Vini Rakić, inicijatorica cijelog projekta ‘I u mom gradu Vukovar svijetli“, gradonačelnik Ivo Baldasar i župan Zlatko Ževrnja, a potom i zapalili prve svijeće. Dr. Rakić se zahvalila braniteljskim udrugama, udruzi Benedikt, ali i svima koji sve ove godine i svijećama obilježavaju zahvalnost Vukovaru.

 

Ovaj spomen čin je prepoznat i u Vukovaru kao posebno dostojanstven u svom izričaju i uvršten je u program Tjedna sjećanja. Gradonačelnik Baldasar je istaknuo simboliku spomenika.Da je Vukovar podnio najveću žrtvu koja zaslužuje najdublji pijetet iznio je župan Ževrnja.Otkrivanje spomenika okončano je emotivnim citiranjem Pere Eranovića, koji je svoju monodramu temeljio na proznim zapisima i ratnim izvještajima Siniše Glavaševića.