Ordinacija umirovljene pedijatrice još zatvorena

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: siječanj 15, 2016 |

Prvim danom Nove godine, 1190 djece u Spltu ostalo je bez pedijatra. Naime, liječnica koja je o njima brinula otišla je, skoro pa prisilno, u mirovinu, a u međuvremenu se dogodio i administrativni apsurd. Dječji kartoni na neko su vrijeme ostali zaključani u njezinoj ordinaciji. Sve ovo rezultat je odluke Ministarstva zdravlja o smanjenju pedijatrijske mreže na području Splita s 15 na 14 timova.

 

Po rješenju iz Ministarstva zdravlja, pedijatrici Zdenki Krsnik Katunarić od 1. siječnja ove godine nije produžen ugovor za rad, a njezina zamjena, nije osigurana. Ravnatelj Doma zdravlja Splitsko – dalmatinske županije, dr. Dragomir Petric pojašnjava da se mreža smanjuje zbog manjeg broja djece i da je procjena Minsitarstva da se usluga može obavljati kroz 14 ordinacija.

 

U svijetu nigdje nema pedijatra u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zato što ta specijalizacija ne postoji, ističe dr. Petric. Uz to, nerijetko se među pacijentima nalaze oni stariji od 7 godina, stoga bi djecu valjalo prebaciti kod liječnika obiteljske medicine. Dr. Zdenka Krsnik Katunarić nije bila raspoložena za bilo kakav komentar. Na ulaznim vratima i dalje nema nikakve obavijesti, no čini se da su roditelji već upoznati s cijelom situacijom.

 

Primopredaja medicinske dokumentacija nije bila obavljena jedno vrijeme, no zdravstveni kartoni se sada nalaze kod liječnika na prvom katu Dječjeg dispanzera na Skalicama i tamo se mogu preuzeti.