Operacija Maslenica

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: siječanj 12, 2018 |

Ilustracija

 

15. siječnja započinje obilježavanje jubilarne 25. obljetnice vojno redarstvene operacije Maslenica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i MUP-a. Izvedena je u potpunoj tajnosti i u samo 72 sata i uz sudjelovanje triju grana oružanih snaga oslobođeno je gotovo stotinu četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija i ostvareni su svi glavni ciljevi operacije.

 

Program započinje na blagdan zaštitnice Zadra, sv. Stošije te Dan međunarodnog priznanja Hrvatske 15. siječnja , a trajat će do 13. veljače.  Program će se održavati diljem županije no većina događanja smještena je u Zadru  .20. siječnja  na zvoniku će se vijoriti hrvatski barjak, a točno u podne nad Zadrom će preletjeti Krila Oluje.  Najsvečaniji dan biti će 22. siječnja, kada će se uz predstavnike državnog vrha održati tradicionalni mimohod postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama. Ispred središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru položit će se vijenci i odati počast svim poginulima. Jedna od najuspješnijih vojnih akcija Hrvatske vojske Operacija Maslenica započela je u ranim jutarnjim satima 22. siječnja 1993. godine. Cilj akcije bio je povezati sjever jugom Hrvatske pravcem Zadar – Maslenica – Karlobag i odbaciti srpske snage iz Rovanjske , Novskog ždrila, Maslenice i od magistrale Posedarje Zadar.U prva tri dana poginulo je 19 pripadnika HV-a i MUP-a , a ranjeno ih je 70 no zbog snažnih napada koji su uslijedili odmah nakon operacije do 31. ožujka 1993. poginulo je 127 hrvatskih branitelja.Njima u spomen svečano obilježavanje 25. obljetnice Operacije Maslenica započinje 15. siječnja, a u programu će se naći  brojna kulturna i sportska događanja diljem županije sve do 13. veljače.