Omiški gusari

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: kolovoz 19, 2016 |

Jubilarni 10. put u omiškoj luci upriličena je Gusarska bitka. Manifestacija je to kojom se rekonstruira izvorna bitka koja se dogodila u 13. stoljeću, a koja prikazuje borbu Mlečana s omiškim gusarima, za prolaz Bračkim kanalom. Na temelju povijesnih činjenica grad Omiš na ovaj se način iz godine u godinu turistički pozicionira kao grad gusara.

 

U pomorskoj bitci između Mlečana i omiških gusara  sudjelovalo je stotinjak naoružanih sudionika na nekoliko gusarskih i mletačkih galija te na brzim omiškim gusarskim brodovima. Ovaj događaj svakako je važan, kako i za grad Omiš, tako i za cijelu Dalmaciju.

 

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije ni ove godine nije htio propustiti ovaj događaj, za kojeg se prigodno i obukao. Kao i prethodnih godina, na omiškoj gusarskoj bitci sudjelovala je i povijesna postrojba Kliški Uskoci, a ovoj nesvakidašnjoj manifestaciji svjedočilo je oko 10 000 posjetitelja koji su i više nego zadovoljni uprizorenjem ove povijesne bitke.

 

Omiška gusarska bitka svakako je atrakcija koja upotpunjuje turističku ponudu Lijepe naše, a sudeći po dojmovima posjetitelja, vjerujemo da će Omiš i narednih godina biti uspješan domaćin ovog povijesnog spektakla.