Okrugli stol Savjeta mladih „Mladi – poduzetništvo i zapošljavanje”

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: prosinac 18, 2015 |

Problem gospodarske recesije osobito je pogodio mladu populaciju između 18 i 30 godina koja teško pronalazi posao na tržištu rada. Kako je intelektualni potencijal ljudi najizraženiji upravo u ovom razdoblju života, Savjet mladih Splitsko-dalmatinske županije želi potaknuti, obrazovati i preusmjeriti mlade da pokrenu vlastitu poduzetničku inicijativu. Kako to postići, pokušali su otkriti na upravo održanom okruglom stolu „Mladi – poduzetništvo i zapošljavanje”.

 

Statistike koje svrstavaju Hrvatsku po broju nezaposlenosti mladih u sam europski vrh potaknuo je Savjet mladih Splitsko-dalmatinske županije na organizaciju okrulog stola na temu “Mladi – poduzetništvo i zapošljavanje” kako bi savjetovali, ali i potaknuli mlade na pokretanje vlastitih poduzetničkih ideja Na okruglom stolu predstavljeni su i načini potpore koje je moguće ostvariti preko Županije, jedna od njih je i namjenska bespovratna novčana sredstava za koju interes mladih poduzetnika raste u zadnje dvije godine.

 

Ono što se najviše potiče jest računarstvo i uslužne djelatnosti, a financira se do 75% prihvatljivog troška ukupne potpore 20 tisuća kuna. Uz pomoć kreditnih linija od strane županije prema programu “Kreditom do uspjeha” sufinancira se kamatna stopa od 0.6-2.6 % poduzetničkog kredita. Primjer dobre prakse svakako je Ivan Mrvoš izumitelj pametne klupe koji je administracijske barijere prešao sam te došao do novca, sponzora i daljnjeg razvoja. Svoje iskustvo ispričao je i Krešimir Budiša poduzetnik čija tvrtka najveći poslodavac u Splitsko-dalmatinskoj županiji u segmentu EU fondova, koja ukupno zapošljava 25 ljudi.

 

– Mladim poduzetnicima nedostaje najviše početnog kapitala koji je nedostižan zbog nekoliko uvjeta koje je nemoguće ostvariti na početku. Znam mnogo kolega koji su imali super ideje, ali nisu uspjeli. Meni se posrećilo, no isto tako nisu svi za poduzetnike – kazao je Mrvoš. U vremenu u kojem je sve više nezaposlenih mladih ljudi, a sve manje radnih mjesta za koja se mogu natjecati razvijanjem vještina, sposobnosti i preuzmanjem inicijative kroz razvijanje poduzetničkih ideja svakako je jedan od načina prema uspjehu.