Odvojeno prikupljanje otpada

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: veljača 13, 2018 |

Prvog studenog na snagu stupa Odluka o načinu pružanja usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada, koju je splitsko Gradsko vijeće donijelo na prvoj ovogodišnjoj sjednici. Prema njoj građani će otpad od sada morati razvrstavati na kućnom pragu, a gradska komunalna tvrtka Čistoća za to im mora osigurati uvjete. Za one koji se ne budu pridržavali odluke propisane su i novčane kazne. No, može li Čistoća odgovoriti ovom izazovu i hoće li do studenog biti spremna za novi način prikupljanja otpada, provjerili smo u razgovoru s tehničkom direktoricom tvrtke Ljubicom Vrdoljak!

 

 Off Od prvog studenog ove godine građani će morati razdvajati otpad u svom domaćinstvu. Kontejneri na javnim gradskim površinama, postat će prošlost. Takvu je odluku donijelo splitsko gradsko vijeće krajem siječnja. Posla je puno a vremena malo.

 

Trenutno se radi procjena terene i ide se u nabavku novih vozila, kojima će Čistoća prikupljati otpad od vrata do vrata

 

Odvojeno prikupljanje otpada prvo će se obavljati u malim obiteljskim domaćinstvima. Ovakav način prikupljanja otpada Čistoća već provodi u jednoj gradskoj četvrti.

 

 Jedinice lokalne usprave prema ovoj odluci sudjelovat će u određenim natječajima za nabavku potrebne opreme, koja će se u Splitu postavljati postepeno.

 

 U startu Čistoća je spremna za oko 30 posto provođenja ovakvog načina prikupljanja otpada tvrdi direktorica Operativne službe, ostatka operativnog pogana bit će spreman do 11 mjeseca , uz moguća , manja kašnjenja zbog isporuke složenih specijaliziranih vozila.

 

 Stanari u zgradama moći će u Čistoći zatražiti i komposter kako bi se smanjio volumen biorazgradivog otpada.

 

Ljubica Vrdoljak kaže kako su Splićani naučeni da otpad promatraju kao nešto što je svačije i ničije, no kada ima bude u neposrednoj blizini, i sami građani bolje će se odnositi prema njemu. Iako novi način prikupljanja otpada zahtjeva velika ulaganja i novu opremu, građani zbog toga ne bi trebali plaćati veću cijenu odvoza smeća.

 

Iako Odluka predviđa visoke novčane kazne za one nesavjesne građane, cilj  nije građanima naplaćivati kazne već ih educirati. Sinergija građana, grada i komunalne tvrtke bit će prijeko potrebna za provođenje ove Odluke u praksi, tvrdi Vrdoljak.