Održana 3. velika Skupština Srpskog narodnog vijeća

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: veljača 14, 2018 |

Treća velika skupština Srpskog narodnog vijeća održana je u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Na poziv predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca gradonačelnik Milan Bandić održao je pozdravni govor. Događaju su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i hrvatska predsjednika Kolinda Grabar Kitarović.

 

U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održana je 3. velika skupština Srpskog narodnog vijeća. Na poziv predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca gradonačelnik Zagreba Milan Bandić održao je pozdravni govor:

 

“Možemo sa zadovoljstvom konstatirati da grad Zagreb, Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba i Srpsko narodno vijeće, ali i brojni pojedinci u duhu međusobnog razumijevanja i prijateljstva zajednički daju doprinos u razumijevanju Zagreba kao multikulturalne, multietničke i multikonfesionalne, te otvorene i sigurne metropole.”

 

Skupštini su prisustvovali i predstavnici pripadnika drugih nacionalnih manjina. Furio Radin (nezavisni), potpredsjednik Hrvatskog sabora, istaknuo je važnost zajedničkih susreta: “Ima puno otvorenih pitanja. Način da se ta otvorena pitanja u dogledno vrijeme zatvaraju je zajednički rad i takvi zajednički susreti.”

 

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije naglasio je važnost komunikacije i susreta između dva naroda:”Izražavam zahvalnost predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, kao i predsjedniku Aleksandru Vučiću, zbog toga što su, i pored ambijenata koji vladaju u obje države, koji su često protiv bilo kakve komunikacije i susreta, smogli snage da iskoraknu i krenu u susret u ime dvije države i dva naroda.”

 

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac (SDSS) izrazio je brigu zbog načina komunikacije u javnom prostoru: “Mi svi trebamo učiniti da atmosfera u Hrvatskoj ; od mikrosredine iz koje dolazite do Sabora u kojima vodimo raspravu, nema mjesta za govor mržnje i netoleranciju.”

 

Okupljeni su naglasili važnost međukulturnoga dijaloga i borbe za toleranciju, nediskriminaciju, a posebno borbu protiv govora mržnje.