Održan šahovski memorijal Mije Udovčića

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: siječanj 2, 2017 |

U prostorijama Zagrebačkog šahovskog saveza svečano je otvoren novogodišnji šahovski turnir. Po broju natjecatelja i zemalja iz kojih dolaze, ovaj šahovski turnir ubraja se među najveće turnire u ovom dijelu Europe.

 

‘Na njemu nastupaju velemajstori iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Bih. Šest međunarodnih majstora, dakle izuzetna konkurencija i svake godine sve jače i jače. Tempo igre je izuzetno brz, ovaj blic turnir, kako mi kažemo. Tri minute ima svaki igrač za partij plus tri sekunde za svaki potez. Izuzetno naporan tempo, ali atraktivan za publiku’, rekao je  Nenad Škare, predsjednik Zagrebačkog šahovskog saveza.

 

S obzirom na broj natjecatelja, značaj ovog turnira raste iz godine u godinu.

 

‘Turnir se igra Pergerovim sustavom – svatko sa svakim, 26 igrača, tempo je igre 3 minute, za brzopotezi šah vrijede pravila’, rekao je Denis Rosandić, glavni sudac turnira.

 

Tradicionalni šahovski turnir, koji se održava čast utemeljitelja Mije Udovčića, svečano je otvorio zagrebački gradonačelnik.

 

‘Još jednom se dokazuje da je Grad Zagreb grad sporta, kulture i šaha. Hvala svim velemajstorima, ovo je najbolji mogući način promicanja šaha u Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj’, rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

 

Novogodišnji šahovski turnir održava se  u čast Miji Udovčiću, prvom hrvatskom šahistu koji je stekao naslov šahovskog velemajstora 1962. godine.