Održan drugi put za redom projekt “Kajkavci u Lisinskom”

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: ožujak 12, 2018 |

Pet kajkavskih županija i Grad Zagreb i ove su godine, u sklopu projekta ‘Kajkavci u Lisinskom’ predstavili zanimljivosti kontinentalne Hrvatske na izložbeno-prodajnom sajmu u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, uz pjesmu, ples i degustaciju hrane i pića.Brojni posjetitelji nisu propustili priliku doći na događaj “Kajkavci u Lisinskom” koji se održao u Zagrebu.

 

Sudjelovalo je pet kajkavskih županija : Krapinsko-zagorska, Koprivničko križevačka, Međimurska, Varaždinska, Zagrebačka i Grad Zagreb. Županije su drugi put zaredom, kroz razna kulturno-umjetnička, promotivna i edukativna događanja predstavile svim posjetiteljima svoje turističko-gospodarske i kulturne posebnosti. ” Predstavljamo kako se nekada rublje pralo, kako se zelje pripremalo i kako se maslac pravio. To je cijle naša priča. Dosta , trebate biti fizički jaki da možete to ribati i da možete napraviti i trebate gaziti to zelje da bude što bolje” rekao je Ljubomir Palatinuš, izlagač. Osim prikazanih običaja, posjetitelji su mogli od izlagača kupiti proizvode i suvenire. Svima je dobro znano licitarsko srce, a kako se ono radi i koliko je vremena potrebno za njegovu izradu najbolje zna Valentina Gladović Nedić čija se obitelj već dugi niz godina bavi ovim zanatom. “Pa gledajte to je tako dugotrajan proces. To svi pitaju, kada ja kažem da je potrebno tri tjedna za jedno srce, zapravo nije to jedno srce u pitanju. Potrebno je da taj proizvod sazori da tako kažem. Jer mi njega kada ispečemo on se mora osušiti pa nekih sedamj do deset dana, pa ga zatim bojamo, pa se opet mora osušiti i ona ide finalni proces, znači ukrašavanje” dodala je Valentina Gladović Nedić, izlagačica. Zagrebački gradonačelnik odazvao se ovom projektu i došao podržati tradicionalne običaje. “Pet županija i Grad Zagreb, drugi put za redom jer kako to ne napraviti jer bez kajkavaca ne bi bilo Zagreba. Mi smo ubiti pupčano vezani. Zato to treba njegovati i održavati” napomenuo je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Ako niste bili ove godine, sljedeću godinu obavezno posjetite projekt “Kajkavci u Lisinskom” jer osim što imate priliku naučiti mnogo toga o običajima i tradiciji kontinentalnog dijela Hrvatske, možete probati i njihova tradicionalna jela i pića, te svakako nešto kupiti i ponijeti kući.