Održan 16. susret gospodarstvenika Zagrebačke županije

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: svibanj 15, 2018 |

Zagrebačka županija je, prema broju poduzetnika, zaposlenih te ukupnim prihodima, jedna od gospodarski najrazvijenijih županija u državi, no prostora za daljnji razvoj još uvijek ima, poruka je to koja je odaslana sa 16.susreta gospodarstvenika Zagrebačke županije. On je i ove godine okupio stotinjak velikih i malih poduzetnika.

 

Tradicionalni, 16. po redu, susret gospodarstvenika Zagrebačke županije i ove je godine okupio brojne poduzetnike županije koja, kako pokazuju službeni podaci, posljednjih godina bilježi stalan i stabilan rast gospodarstva. “Prema broju poduzetnika četvrta, prema broju zaposlenih treća, prema ukupnom prihodu ostvarenom u toj godini smo druga županija, odmah iza grada Zagreba. Moram reći da je to 40,7 milijardi kuna, da smo prema izvozu koji je porastao 16.´ u odnosu na 15.´ za 11%, značajni je to porast, to je opet negdje 7,1 milijarda kuna na nivou godine”, istaknuo je Stjepan Kožić (HSS) župan Zagrebačke županije. Županija, koja posljednjih godina maksimalno koristi gravitacijski položaj ekonomski najaktivnijem području u Hrvatskoj- glavnom gradu Zagrebu, može se pohvaliti i najvećom stopom zaposlenosti u državi te drugim najvećim rastom BDP-a u 2015. u odnosu na pretkriznu, 2008.godinu. “Znači da svi gospodarski pokazatelji govore u prilog da se Zagrebačka županija kontuinuirano dobro drži, da smo u samom vrhu i da iz godine u godinu određeni pokazatelji su sve kvalitetniji i bolji”.

 

Poruku poduzetnicima i obrtnicima Zagrebačke županije kroz predavanje simboličnog naziva “Hrvatska- kako dalje” uputio je ekonomski stručnjak s Pravnog fakulteta u Zagrebu. “Da ono sve što su dobro napravili nastave, da će država obaviti svoje, samo nisam siguran u kojem roku. A oni moraju u hitnom i nephodnom roku kao poduzetnici biti uspješni i danas i sutra i ove godine. Ali mislim da se ta putna brzina kojom država mora pokrenuti reforme može ubrzati”, naglasio je  Mladen Vedriš Pravni fakultet u Zagrebu. Iznos bespovratnih sredstava za poticanje razvoja gospodarstva koje iz proračuna izdvaja Zagrebačka županija iz godine u godinu sve je veći. Ovogodišnji, u iznosu od čak 87 i pol milijuna kuna, najveći je dosad. Garancija je to da će i u narednim godinama Zagrebačka županija zadržati jedno od vodećih mjesta među hrvatskim županijama prema ekonomskom standardu.