Odlaganje otpada u Zagrebu

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: studeni 14, 2017 |

Uoči tematske sjednice Gradske skupštine na temu uspostave sustava gospodarnja otpadom, gradski zastupnik Nenad Matić osvrnuo se na temu odlaganja otpada u Zagrebu. Istaknuo je kako nas u budućnosti očekuju veliki problemi sa zaštitom  okoliša, a pozvao je sve političar se da se dogovore oko rješavanja problema o otpadu.  Uskoro će svi građani Zagreba, a i Republike Hrvatske morati razvrstavati otpad.

 

Gradski zastupnik Nenad Matić napomenuo je kako su pojedine države ostvarile znatan napredak u izgradnji sustava prikupljanja i zbrinjavanja otpada. “Što se tiče zbrinjavanja otpada na nivou države se pokazalo kako se mijenjaju vlasti, kako se mijenjaju ministri svatko ide sa svojom strategijom, pa je ne uspiju završiti, a kako bi ju uspjeli završiti moraju najmanje biti dvije godine ministar i zbog toga je grad Zagreb zakasnio nekim akcijama, nešto i zbog svoje vlastite krivice i neaktivnosti, ali velikim dijelom je uzrokovano nedonošenje dokumenata Vlade RH, sada imamo temeljne dokumente i počinje se rješavati problem” rekao je Nenad Matić, zastupnik Gradske skupštine. Uredba o gospodarenju otpadom stupila je na snagu već 1.studenog, a sa primjenom će krenuti 1. veljače iduće godine. “Pa od 1.veljače će se odlagati u kante koje će biti ispred dvorišta u kvartovima i ulicama gdje će to biti, ali ako bilo što zapne u sustavu, javne nabave u sustavu odvoza čistoće bi će problem jer ja čekam to da vidim kako će čistoća odvoziti sve te kontejnere odvojeno, jer samo da vas podsjetim primjer grada Samobora gdje ljudi odvojeno  prikupljaju otpad,a onda se on odvozi iz jednih kamiona gdje se sve to pomiješa. U gradu Zagrebu smo sigurni da to neće biti slučaj” istaknuo je Nenad Matić.  Najteže će biti odlagati otpad starijim osobama, stoga bi za njih trebalo pronaći odgovarajuće rješenje. ” Znam da im je sigurno teže to nositi, ali nisu teški tereti kao baterije, plastične boce, eventualno papir. Ali ono što je činjenica da će i oni novim sustavom naplate gdje bi se naplaćivalo po proizvedenom otpadu,a ne po kvadraturi stana, jer jedna osoba može živjeti u 200 kvadrata,a onda plača kao da ih je 10 unutra, znači plača po kvadraturi stana, stoga kada se taj sustav uvede starija osoba će proizvoditi smeće jako malo. A ono malo što bi predala na zeleni otok bi joj umanjilo iznos” napomenuo je Nenad Matić.  

 

Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom Vlada je usvojila na sjednici koja je održana 25.svibnja ove godine.Svi gradovi u Republici Hrvatskoj bi trebali nabaviti dodatne kante za otpad. O ovom godinama gorućem problemu u Zagrebu, gradski zastupnici će ponovno raspravljati na Tematskoj sjednici Gradske skupštine 20. studenog.