Odbor održao tematsku sjednicu o mulju

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: veljača 21, 2018 |

Održana je tematska sjednica  Odbora za zaštitu okoliša u  Gradskoj skupštini,  na kojoj su zastupnici pokazali zainteresiranost oko teme o zbrinjavanju mulja. Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša opovrgnula je na Odboru postojanje mogućnosti  odlaganja mulja iz zagrebačkog pročistača otpadnih voda na međimurskim poljima.

 

 Održana je tematska sjednica Odbora za zaštitu okoliša, na kojoj su prisutni zastupnici pokazali zainteresiranost oko teme zbrinjavanja mulja. Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić opovrgnula je na odboru  da postoji mogućnost odlaganja mulja na međimurskih poljima. Zastupnika HSLS-a Darka Klasića interesira samo jedno –  radli li Grad Zagreb u interesu privatne tvrtke koju su angažirali za mulj ili u interesu građana? “Ono što se postavlja zapravo prvo pitanje je li grad Zagreb radi u interesu privatne tvrtke ili u interesu građana grada Zagreba, a to je ono od čega mi očekujemo  na Odboru i sjednici Gradske skupštine da ćemo dobiti odgovor od predstavnika grada. Evo prošlo je preko dva i pol mjeseca, a po tom pitanju ništa nije napravljeno, to je više nego žalosno” rekao je Darko Klasić, zastupnik Gradske skupštine. Pročelnica Jozić, napomenula je kako posao gradskih ureda nije da idu za pročistačima  i nadgledaju što rade.” To je istreseno na polja poljoprivrednicima koji su zato dali dozvolu i oni su trebali biti ti koji imaju adekvatne dokumente i nije još inspekcija završila svoju priču. Pričekat ćemo da završi da vidimo tko je tu u pravu, jer ja mislim da nije gradska uprava ta koja treba da dežura kod pročistača i da sjedne i vozi se za njima i da nagleda kamo će s time” istaknula je Mirka Jozić, pročelnica  GU za gospodarstvo,energetiku i zaštitu okoliša. Darko Klasić  tvrdi kako je angažirana tvrtka mulj odvozila na međimurska polja. ” Kao što smo bili svjedoci, to nažalost nije bilo tako. Ista tvrtka je mulj razvozila širom Lijepe naše, a najviše na polja međimurske županije. I odlukom  inspekcije za zaštite okoliša ta tvrtka je izgubila dozvolu za rad i samim time izgubila je mogućnost odvoženja mulja grada Zagreba” dodao je Klasić.

 

Odbor za zaštitu okoliša zatražio je na kraju sjednice očitovanje Gradskog ureda  za kontrolu o postupanju s muljem iz pročistača te o tome je li se postupalo po zakonu ili nije. Gradski ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša mora redovito izvještavati Odbor o promjenama u sustavu oko preuzimanja i uporabe mulja.