Od veljače kazne zbog neodvajanja otpada

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: siječanj 12, 2018 |

Iako je nova uredba o razvrstavanju u odvojenom prkupljanju otapada na snagu stupila 1. studenog prošle godine, njezina primjena započinje prvim danom veljače ove godine. Do počekta idućeg mjeseca sve tvrtke zadužene za čistoću moraju odrediti način naplate odvoza, ali i dostaviti vam kante kako biste uopće i mogli razvrstavati otpad. Od veljače kreće i kažnjavanje onih koji će sve smeće stavljati na jedno mjesto.  

 

Umjesto u jednu, smeće će se bacati u nekoliko kanti. Građani su zbunjeni. Naime, već sada postoje zeleni otoci s višebojnim kontejnrima. Što je tu novo? U splitskoj Čistoći kažu kako se oko 20 posto otpada već sada razdvaja. Temeljem nove uredbe u gradu Splitu jedan manji broj domaćinstava i poslovnih subjekata zbrinjavanje otpada će plaćati skuplje nego do sada.  Međutim, najveći broj građana će ostat na istoj cijeni, a jedan popriličan broj građana će imat manju cijenu. Novi račun za smeće imat će dvije stavke. Fiksni i varijabilni trošak. Fiksni dio će plaćat svi, a varijabilni dio će se kreirat prema volumenu. Pa bi oni koji će više razdvajati trebali imati manje račune.