Očevi za ravnopravno roditeljstvo u Hrvatskoj

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: ožujak 23, 2016 |

Prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku u 2014. godini samo 10 posto djece, nakon rastave, povjereno je očevima na zajednički život. Majkama je povjereno njih 86 posto. Još su alarmantniji podaci o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, upozoravaju iz Hrvatske Udruge za ravnopravno roditeljstvo.

 

“Strahovito je zabrinjavajući postotak zajedničke roditeljske skrbi koji je na nivou Hrvatske svega tri posto, što ako usporedimo sa Švedskom, gdje je postotak prešao 40 posto, onda je više nego očigledno da postoji problem”, istaknuo je Oliver Čanić, predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo.

 

Zato je Udruga pokrenula inicijativu da model ravnopravnog roditeljstva zaživi u praksi, a ne samo na papiru. Pritom upozoravaju na niz problema s kojima se očevi nakon rastave i u borbi za ravnopravno uključenje u život djeteta, susreću.

“Problemi su u Centrima za socijalnu skrb u pravosuđu i u policiji. Kad je riječ o Centima za socijalnu skrb oni danas, u 21. stoljeću, nemaju kriterije na temelju kojih se određuje koji je roditelj kompetentniji da mu se dijete povjeri na zajednički život”, objasnio je Čanić.

Što se sudova tiče, navodi, oni u 90 posto slučajeva prihvaćaju mišljenja Centra za socijalnu skrb ne propitujući vjerodostojnost tog mišljenja. Ponukan vlastitim iskustvom podršku inicijativi dao je i poznati srpski poduzetnik te bivši Severinin partner Milan Popović.

Iz Udruge za ravnopravno roditeljstvo stoga traže izmjene Obiteljskog zakona prema kojima bi zajednička roditeljska skrb bila moguća na temelju prijedloga jednog roditelja, a ne kako je sad slučaj, kad je ona moguća jedino ako se oko toga dogovore oba roditelja.