Obljetnica proboja u Hrvatskoj Kostajnici

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: rujan 12, 2017 |

U Hrvatskoj Kostajnici obilježena je 26-ta obljetnica proboja iz velikosrpskog okruženja na početku Domovinskog rata. Naime, 12. rujna 1991. skupina od 117 hrvatskih branitelja i civila odbila se predati agresoru i krenula je u proboj iz opkoljenoga grada kroz velikosrpske položaje. U spomen na obljetnicu proboja iz Hrvatske Kostajnice u crkvi Sv. Antuna Padovanskog služena je sveta misa za poginule i nestale hrvatske branitelje a potom su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće kod spomen ploče proboja. Jer podsjetimo, Domovinski rat obilježila su dva velika proboja hrvatskih branitelja i civila iz opkoljenih gradova pred padom.

 

Uz proboj iz Vukovara povijest bilježi i proboj iz Hrvatske Kostajnice. Proboj je bio težak no pasti u ruke neprijatelja ni po cijenu života nismo htjeli, prisjeća se 26 godina poslije Tvrtko Sokler, jedan od sudionika proboja i predsjednik UHDDR-a Hrvatska Kostajnica. Odluka o proboju donesena je jer su znali kako predaju nitko od branitelja ne bi preživio. Pokazalo se to točnim jer uoči proboja oko 300 branitelja koji su se našli u okruženju, bili su prisiljeni, predavši oružje, prijeći u Bosansku Kostajnicu gdje su ubijeni. Hrvatska Kostajnice je te ’91. dva mjeseca branila granice Hrvatske na Uni a kroz grad je prošlo više od tri tisuće branitelja, među njima i današnji ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je nazočio obljetnici. Ministar je Hrvatsku Kostajnicu branio je gotovo do samog pada, budući da je tjedan dana ranije prebačen na drugo bojište. Kao osobni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, obilježavanju je nazočio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je, među ostalim, istakao kako se za ovaj proboj u široj hrvatskoj javnosti malo zna. No zalog kako on neće biti zaboravljen su i učenici kostajničke Srednje škole Ivana Trnskog koji su među brojnima odali počast paljenjem svijeća kod spomen ploče proboja.