Obljetnica Međunarodnog priznanja Hrvatske

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: siječanj 13, 2017 |

Prije 25 godina Republika Hrvatska je međunarodno priznata. Taj važan datum novije hrvatske povijesti svake godineposebno svečano obilježi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Župan Zlatko Ževrnja i ove je godine, tim povodom, upriličio prijam za članove Konzularnog zbora, predsjednike Vijeća, predstavnike i predsjednike udruga nacionalnih manjina u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

 

Hrvatska je 15. Siječnja 1992 postala međunarodno priznata zemlja i uspostavila je diplomatske odnose s Njemačkom, državom koja je odigrala bitnu ulogu u priznavanju Hrvatske u svijetu založivši svoju sveukupnu političku i gospodarsku težinu kako bi pokrenula pasivnu Europu i potaknula ostalih jedanaest članica Europske zajednice da priznaju neovisnost i suverenitet RH.

 

Nakon prizanjanja Njemačke usljedio je niz priznanja još 12 europskih zemlaja. To su već ranije učinile Sveta Stolica, Island, Estonija, Litva, Latvija, Slovenija, Ukrajina i San Marino.

 

Dvadeset i pet godina u demokracije jedne zemlje i nije puno vrmena ako se u obziruzme nejzin ratni i posljeratni put, kazao je župan Ževrnja.
Danas je pred nama novi val izazova. U prvom redu na unutarnjem planu jačanja gospodarstav i borbe za svako radno mjesto, te podizanju socijalnog standarda svihnaših građana. No trebamo se boriti i na vanjskom političkom planu.

 

Tradicionalno u povodu obljetnice Međunarodnog priznaja Hrvatske župan je se sastao s predsjednicima Vijeća ipredstavnicima nacijonalnih manjina članovima Konzularnog zbora.

 

U Splitu će uskoro biti otvoreno ukupno 20 počlasnih konzlata, najvećije to broj konzulata u Hrvatskoj , što je potvrda međunarodnog ugleda koji dans uživa Split i Hrvatska.

 

Uskoro će svoju važnost na međunarodnoj političkoj sceni Hrvatska ponovno dokazati kada bude presjedala Vijećem Europske unije 2020 godine.