Obljetnica bitke kod Gvozdanskog

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: siječanj 13, 2018 |

Nakon godina napada, a potom i za najžešće bitke odbijanja predaje, 13. siječnja 1578. osmanlijska vojska ušla je u utvrdu Gvozdansko, gdje su zatekli branitelje na svojim položajima no smrznute i mrtve.

 

O junačkoj obrani ove starohvatske utvrde, posjeda Zrinskih, i danas se malo zna iako se obrana Gvozdanskog svrstava uz čin ravan obrani Masade i Alama te danas Gvozdansko nosi epitet svetišta velejunaštva. Taj grad Zrinskih, u čijoj su se blizini nalazili rudnici i kovnica novca, više od šest godina odolijevao je osmanlijskim napadima. Ferhat beg krajem 1577. treći put napada Gvozdansko, a s vojskom od pet do deset tisuća ljudi opkoljuje grad sa svih strana oko Božića. Tada je već nestalo  ogrijeva, zavladala je glad i žeđ, no branitelji Gvozdanskog odbijali su svaku ponudu za predajom. Tijekom noći 12. na 13. siječnja 1578. ugasile su se sve vatre u gradu a kada su Turci tog jutra krenuli u napad nije se oglasila ni jedna puška. Branitelje su zatekli na svojim položajima, smrznute i mrtve. U znak sjećanja na bitku kod Gvozdanskog, gdje je 13. siječnja 1578. do posljednjeg čovjeka izginula cijela posada tvrđave a branitelji umjesto predaje radije izabrali časnu smrt, ove će godine u Gvozdanskom biti obilježena 440. obljetnica te junačke bitke o kojoj se u hrvatskom narodu malo zna. No to bi trebao promijeniti i projekt Sisačko-moslavačke županije nazvan Baština Zrinskih- budućnost Banovine.

 

Misno slavlje u nedjelju, 14. siječnja u 11 sati u župnoj crkvi u Gvozdanskom predvodi šibenski biskup Tomislav Rogić u zajedništvu s biskupom Vladom Košićem i uz nazočnost predstavnika brojnih hodočasnika iz cijele Hrvatske na već 9. hodočašću u Gvozdansko.