Obilježen Svjetski dan glasa – cilj prevencija raka grla

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: travanj 17, 2018 |

Bolesti glasnica i grla sve su učestalija pojava u društvu podvrgnutim stresnim i brzim načinom života, alkoholom i cigaretama. U nakani da se kod ljudi potakne svjesnost o ovom sve učestalijem problemu obilježen je Svjetski dan glasa- čija je ovogodišnja tema promuklost – prvi simtom ove opake bolesti.

 

Dugotrajna promuklost i gubitak glasa ponekad nisu samo simptomi bezazlene prehlade. Ove naoko “uobičajene” pojave mogu ukazivati na prisutnost vrlo opasne bolesti- karcinoma grla. U cilju prevencije, edukacije i ranog otkrivanja tumora grla, obilježen je Svjetski dan glasa.

 

Prema statistikama, svake godine u Hrvatskoj od karcinoma grla oboli 300 ljudi, a njih 200 izgubi bitku s ovom opakom bolešću, naglasio je Krešimir Gršić predsjednik Zagrebačke lige protiv raka te dodaje da su rizična skupina muškarci stariji od četrdeset godina, ovisni o cigaretama i alkoholu.

Stoga, da bi sačuvali dobar glas, bolest je važno otkriti na vrijeme, jer – od brzine detekcije bolesti ovisi i uspješnost liječenja.