Obilježen Dan ružičaste vrpce

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: listopad 1, 2016 |

Nabavom aparata za interoperativno zračenje olakšalo bi se liječenje raka dojke. Najbolje to znaju one žene koje su prošle standardno hrvatsko liječenje. Jelena Mucić operirana je odmah nakon dijagnoze, nakon čega je uslijedilo liječenje, odnosno kemoterapije i zračenja.

 

“Morala sam 25 puta ići na zračenje u bolnicu što ipak ostavlja veće posljedice nego liječenje aparatom za interoperativno zračenje. Tim aparatom odmah nakon operacije obavi se jedno zračenje, i to je to, bez ikakvih dodatnih nuspojava koje ovako proživljava svaka žena”, ističe Mucić.

 

Kupnja aparata inicirana je u okviru manifestacije Dan ružičaste vrpce, koja se već tradicionalno, 17. put, prve subote u listopadu, održava u Zagrebu. Prije tri godine započelo je i prikupljanje sredstava, no iako svake godine akcija okuplja sve veći broj podržavatelja, organizatori su daleko od potrebnih sredstava za kupnju aparata.

 

“Provođenje kampanje Darujmo ružičasti život je u biti negdje u zastoju. Prije tri godine krenuli smo sa željom da kupimo aparat za interoperativno zračenje, međutim nažalost prikupili smo 750 tisuća kuna, a potrebno je 4,5 milijuna kuna. Tako da nam predstoji još daleki put”, ističe Vesna Ramljak, predsjednica Udruge Europa Donna Hrvatska koja organizira događanje.

 

Za kupnju aparata Udruga će stoga trebati institucionalnu pomoć. A na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke posvećen će biti cijeli listopad.