Obilježen Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: lipanj 27, 2018 |

Povodom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije, delegacija Zagrebačke županije je odala počast poginulim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju na mostu na rijeci Kupi. 

 

U sjećanje na 1991. godinu, kada je u Pokupskome, na prvoj crti bojišnice uz rijeku Kupu, raspoređena 2. brigada ZNG-a, 27. lipnja obilježava se kao Dan branitelja Zagrebačke županije.

 

“Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo da možemo doći na Dan Zagrebačke županije i da se poklonimo našim prijateljima i suborcima koji su bili s nama u Domovinskom ratu, a koji su nažalost ostavili svoje živote za našu lijepu Hrvatsku”, kazao je Željko Brezovečki, zapovjednik počasnog voda Zagrebačke županije.

Tako je izaslanstvo Županije ispred spomen obilježja braniteljima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, postavljenom na mostu u Pokupskom, zapalilo svijeće, a potom su u rijeku Kupu spušteni vijenci i bijele ruže u spomen na sve poginule. “To je dan koji imamo za naše branitelje Zagrebačke županije, da im odamo počast ali isto tako to je na neki način i uvod u sveukupno obilježavanje Dana Zagrebačke županije. Jedan dio obilježavanja, jedan dio sjećanja i na one poginule i na, isto tako, sve naše branitelje koji su živi i koji su sa nama”, poručio je Hrvoje Frankić, zamjenik župana Zagrebačke županije

 

Prilika je ovo da se se branitelji prisjete svojih suboraca koji su izgubili život u ratnim devedesetima, a ovakvi dani su posebno emotivni kada sjećanja naviru. “Sjećanja su onakva kao i onih dana kada smo svi zajedno bili, a danas kada se možemo pokloniti, kada im možemo odati počast čine nas ponosnima kada vidimo da naši branitelji i dalje obilaze ta mjesta. Kada god se okupimo na jednom mjestu, uvijek to nadire iz nas – ponos, slava i hrabrost…”

 

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije biti će otvorena izložba ratne zbirke crteža Ivana Lavkovića – Croate “Crno i crveno” u Dugom Selu, a centralna svečanost održat će se u 30.lipnja.