Obilazak nasipa u Letovaniću

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: studeni 14, 2017 |

Velika su ulaganja Hrvatskih voda u Sisačko-moslavačkoj županiji, od ulaganja u sustave vodooposkrbe do ulaganja u sustav obrane od poplava. Godišnje je riječ o 150 do 200 milijuna kuna.

 

Tako je, među ostalim, u Hrvatskoj Dubici danas svečano u rad pušten pročišćivača otpadnih voda a u Letovaniću je sagrađen i privremeni nasip koji će od poplava zaštititi pedesetak najugroženijih kućanstava i preko 100 objekata. Najugroženije područje Letovanića, proteklih godina sustavno izloženo plavljenju, sada može odahnuti. Nakon katastrofalne 2014. tijekom koje je Kupa plavila Letovanić čak pet puta, sada će nabujalu rijeku zauzdati 800 metara privremnog nasipa. Novu vodnu građevinu obišli su generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i čelnici Općine Lekenik. No to nije jedino ulaganje Hrvatskih voda na ovom području, kaže načelnik Općine Lekenik Ivica Perović. U suradnji Hrvatskih voda i Hrvatskih autocesta vrši se i sanacija potoka uz autocestu Lekenik-Zagreb od Vukojevca do Poljane Lekeničke. Tu je i podizanje državne ceste na Obedskom kanalu ali i radovi na magistralnom cjevovodu Petrinja- Lekenik. Pokrenuta je izrada studije utjecaja na okoliš za zahvat koji bi osigurao i područja od Mošćenice do Farkašića a već iduće godine planira se krenuti i u projektiranje nasipa.