Novskoj 123 milijuna kuna za Aglomeraciju

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: srpanj 20, 2018 |

Pred Novskom je veliko investicijsko razdoblje, što se tiče ulaganja u komunalnu infrastrukturu. Dugo pripremani projekt Aglomeracije Novska, vrijedan preko 123 milijuna kuna s PDV-om, postaje stvarnost. Riješeno je financiranje, za što su potpisani i ugovori, pa predstoji izbor izvođača radova te njihov početak koji se očekuje 2019.godine.

 

U Novskoj su naime potpisana dva vrijedna ugovora. Riječ je o Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava, te Ugovoru o sufinanciranju projekta Aglomeracija Novska, čijem su potpisivanju, pored direktora Vodovoda Novska Marija Filipovića i gradonačelnika Novske Marina Piletića, nazočili i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Direktor Vodovoda Novska Marijo Filipović istaknuo je kako je za projekt Aglomeracije Novska dobiveno 98 905 027,00 kuna bespovratnih sredstava bez PDV-a, od toga su gotovo 71% bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda Europske unije, dok ostalu nacionalnu komponentu nadopunjuju država, odnosno Ministarstvo zaštite okoliša i Hrvatske vode. U tom projektu financijski sudjeluje i Grad Novska i to s 3,8 milijuna kuna. Gradonačelnik Novske Marin Piletić istaknuo je kako je to zaista povijesni dan za Novsku, kada potpisivanjem tih dvaju ugovora Novska kreće u najveće investicijsko razdoblje nakon obnove u Domovinskom ratu. Projektom Aglomeracija Novska postići će se dvije vrijedne stvari, istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Prvi je da se priključenost građana na kanalizacijski i vodovodni sustav diže na 97%, što je iznimno veliki postotak. Druga stvar je da će gubici, koji su i sada prilično mali, biti još manji, tj. na razini od oko 20-ak posto.

 

Onim što će Novska postići Aglomeracijom, zadovoljan je i ministar Ćorić, koji je istaknuo da spustiti razinu gubitaka na 20% u situaciji kada se u Hrvatskoj ti gubici prosječno kreću oko 49%, je sjajan rezultat, a s druge strane saznanje da će se tim projektom u Novskoj dosegnuti 97% priključenosti na odvodnju, je dodatna fascinantna brojka, ako se zna da na razini države priključenost iznosi 47%. Početak radova očekuje se 2019. godine. Građani Novske do kraja 2020. dobiti će tako komunalni standard koji i zaslužuju. Preko Aglomeracije Novska građani cijelog grada dobiti će puno. Naime, izgraditi će se preko 42 kilometra kanalizacijske mreže, rekonstruirati će se preko 13 kilometara vodoopskrbne mreže u samom Gradu, a dobiti će se i novi, moderni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.