Novska se priključila projektu Zaželi

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: ožujak 17, 2018 |

Program Zaželi dobio je 10 novih korisnika. Sada preko njega ugovore ima sklopljeno 105 korisnika, istaknuo je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić za svečanom potpisivanju novih ugovora u Programu Zaželi, održanom u Novskoj.

 

Naime, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić u Novskoj je uručio 10 novih ugovora u sklopu programa „Zaželi“. Ti novi ugovori vrijedni su 46 milijuna kuna, a preko njih će posao na rok od dvije godine dobiti 304 žene, koje će pomagati 1568 starijih osoba. Ministar Pavić istaknuo je kako je navala na program Zaželi velika, te je on podignut na milijardu kuna, a dobiveno je preko milijardu kuna prijava, što očito pokazuje da je program uspješan. Novska će preko programa Zaželi zaposliti 43 osobe starije od 50 godina, istaknuo je gradonačelnik Novske Marin Piletić, te je dodao da takav val zapošljavanja na području Grada Novske nije već dugo bio kao nova investicija, što iz gospodarskog, to iz javnog sektora. Grad Novska, kroz Program Zaželi, koji su oni na svom području nazvali “Želim raditi želim pomoći” osigurao je nešto manje od 5,5 milijuna kuna za njegovu provedbu. Program Zaželi pohvalio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, koji je istaknuo kako je to jedan od najkvalitetnijih programa Ministarstva rada i mirovinskog sustava u zadnje vrijeme, uz program javnih radova. Preko Programa Zaželi osigurati će se skrb za preko 30 tisuća starijih kućanstava o kojima će brinuti 7500 žena. One će primati minimalnu plaću, primati će prijevoz, ali ono što je bitno svaka on njih će dobiti 1000 eura za edukaciju kako bi bila zapošljivija na tržištu rada. Ta edukacija moći će se proći i u Zavodu za zapošljavanje, koji ima predviđen budžet i za obrazovanje odraslih, istaknuo je Ante Lončar ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, te je dodao da ove godine planiraju provesti oko 11 000 osoba kroz sustav obrazovanja. U Novskoj su ugovore za program Zaželi potpisale općine: Kapela, Vuka, Sibinj, Trnava, Donja Motičina, Brodski Stupnik, potom gradovi: Novska, Slavonski Brod i Ludbreg, dok je jedan projekt za područje Bjelovarsko-bilogorske županije.