Novi stipendisti Kutine

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: siječanj 13, 2016 |

Unazad nekoliko godina u Gradu Kutini izbor studenata koji će se stipendirati obavlja se prije svega temeljem deficitarnosti zanimanja za koji se školuje. Koja su to deficitarna zanimanja za pojedinu godinu definira Zavod za zapošljavanje. Bez obzira na to, i ove je godine bio veliki interes za dobivanje gradske stipendije.

 

Grad Kutina tako je ovih dana dobio nove stipendiste. Naime, s 13 novih stipendista potpisani su ugovori o stipendiranju. Kutina sada u svom sustavu stipendiranja prema deficitarnim zanimanjima ima 21 studenta, točnije13 novih i 8 starih, Riječ je o sustavu stipendiranja koji je uveden u jesen 2013. Prema tom sustavu studenti se prate kroz sve godine studiranja, ako ispunjavaju tražene uvjete, a to je da po godini ostvare 50 ECTS bodova i tada im se automatski nastavlja stipendiranje.

 

Grad sam ne definira koja su to deficitarna zanimanja. Taj popis svake godine Gradu dostavlja Hrvatski zavod za zapošljavanje, što znači da ga određuje službena statistika. Stipendija u Kutini iznosi 750 kuna. Gradonačelnik vjeruje kako se s tim iznosom barem malo studentima i njihovim roditeljima olakšava studiranje. Sam izbor studenata vrši se prema novom pravilniku u koji su ugrađeni i socijalni i kriteriji izvrsnosti.

 

Recimo kako kutinski stipendisti imaju uvjet da se vrate u Kutinu i tu se probaju zaposliti. Ako im to ne uspije u nekih godinu dana neće morati vratiti novac koji su dobili kroz stipendiranje.