Novi prosvjed radnika sisačke Rafinerije

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: prosinac 9, 2015 |

Otkazi ugovora o radu za 72 radnika sisačke Rafinerije koje je najavila Uprava Ine, za radnike okupljene na još jednom prosvjedu u Sisku, nova je metoda postupnog zatvaranja sisačke rafinerije. Naime, Uprava namjerava od 1. veljače iduće godine ukinuti 80-ak radnih mjesta u sisačkoj Rafineriji, a uglavnom je riječ o radnim mjestima u proizvodnji.

 

Stoga je simbolično, u pet do 12, nakon zvuka sirena, krenula još jedna prosvjedna povorka rafineraca do upravne zgrade u Sisku. Zabrinutost zbog neizvjesnosti na svakom od 200-tinjak okupljenih lica, jer svi oni mogu se naći na listi za otkaz. U dopisu upućenom od Inine Službe za odnose s radnicima odluka o ukidanju radnih mjesta pravda se “poboljšanjem organizacijske učinkovitosti”, no radnike brine kako smanjenje zaposlenih u proizvodnji samo ide u prilog pričama o gašenju prerade nafte u Sisku.

 

Smanjenje broja radnika ugrožava i sigurnost na pogonima a nakon prekida proizvodnje u Željezari, novi otkazi dodatni su udar na zaposlenost u gradu. U sisačkoj rafineriji sada je nešto više od 700 zaposlenih, a otkazi za 72 radnika znače smanjenje broja radnika za deset posto. Na to, kažu rafinerci, ne mogu pristati.