Novi projekt razminiranja

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: kolovoz 30, 2016 |

Potpisani su novi ugovori o razminiranju poljoprivrednih površina na području Sisačko-moslavačke županije. Projekt je vrijedan 57 milijuna kuna a financiran je iz poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj Europske unije.„Završili smo prvu fazu razminiranja poljoprivrednih površina.

 

To je jedan od najvećih projekata koji je ikada proveden i u našoj Županiji, a možemo reći i u Hrvatskoj u cijelosti, projekt kojim je razminirano više od 13 km2 poljoprivrednih površina, projekt koji je vrijedan 91 milijun kuna”, kaže sisačko-moslavački župan Ivo Žinić te dodaje kako sada slijedi druga faza. Župan Žinić ističe kako je veliki dio poljoprivrednih površina neiskorišten upravo zbog mina, koje će biti u ovoj fazi uklonjene s više od 6 km2 poljoprivrednih površina u tri jedinice lokalne samouprave i to na na području Petrinje 2,5 km2, na području Jasenovca 0,8 te te najviše na području Sunje ukupno 3,2 km2. Nakon završetak druge faze na području Sisačko-moslavačke županije preostaje još 3,1 km2 poljoprivrednih i 59 km2 šumskog zemljišta.

 

Inače, u Hrvatskoj je još 444 km2 minski sumnjivog područja, i to na području 68 gradova i općina, od čega se 10 gradova i općina nalazi u Sisačko-moslavačkoj županiji.