Nova pravila za plastičnu ambalažu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: srpanj 18, 2015 |

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode objavilo je nacrt Uredbe o ambalaži, o kojem savjetovanje s javnošću traje do 7. kolovoza. Nova pravila najavljuju veliki val promjena, a štite interes države jer se znatna troška rasterećuje državni Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 

Naime, nakon 10 godina od početka primjene Pravilnika o ambalažnom otpadu okolišna administracija izašla je s prijedlogom smanjenja naknada za trgovinu, i to s dosadašnjih 0,15 kuna na 0,10 kuna. Taj će iznos trgovci dobivati po komadu ambalaže koja je obuhvaćena sustavom povratne naknade pod uvjetom da će se prihvat odrađivati ručno. No, ako prihvat ambalaže bude automatiziran, dobivat će 0,12 kuna po komadu.

 

Uredbom se ukida povratna naknada za mlijeko i mliječne proizvode u PET ambalaži. Proizvođači mlijeka će stupanjem na snagu Uredbe plaćati 410 kuna po toni za zbrinjavanje te ambalaže, dok računica ministra pokazuje da proizvođači stave na tržište 70 milijuna komada ovih ambalažnih jedinica godišnje, što znači da će ih Uredba rasteretiti od obveze plaćanja naknade u Fond, a riječ je o iznosu od 35 milijuna kuna godišnje.

 

Istodobno će trgovina izgubiti oko 10 milijuna kuna, što ih je dobivala za svaku prikupljenu bocu od mlijeka i mliječnih proizvoda.