Noćni marš za ženska prava

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: ožujak 9, 2018 |

Računajte na otpor – Sto godina ženskog pokreta u Splitu! Moto je to pod kojim su, povodom Međunarodnog dana žena splitske aktivistice i aktivisti u suradnji s udrugom Domine i ove godine orgaizirali Noćni marš za prava žena. Marš se istovremeno državao u Zagrebu, Rijeci i Splitu.

 

Splitski Peristil je sinoć zasvijetlio ljubičastom bojom u čast žena i borbe za slobodu i ravnopravnost spolova. Dvjestotinjak aktivistica i aktivista marširalo je splitski ulicama, kako bi ukazali na neravnopravan položaj žena u društvu.

 

Osiml okalnih političara, aktivistima je podršku dao i bivši predsjendik Hrvatske, Ivo Josipović.
Država je dužna osigurati sustav prevencije i zaštite žena i drugih žrtava nasilja koji je u praksi primjenjiv i djelotvoran, poručili su sudionici marša. Od Vlade tražimo da se ne izruguje ženama žrtvama nasilja i da odmah ratificira Istanbulsku konvenciju – poručivalo se s Peristila.

 

Žene Splita prvi puta su se organizirale u Narodnu žensku zadrugu 1918. godine. Nije to bio prvi put da se žene organiziraju i osvajaju javni prostor, ali je značajan događaj u kontinuitetu ženske borbe za jednaka prava i uvažavanje uloge i doprinosa žena u društvu i u našem gradu.

Aktivisti su zatražili od splitske gradske i županijske vlasti da osiguraju dovoljno sredstava za program prevencije i zašite žena žrtava nasilja. Od države da se ni na koji način ne ograničava sloboda žene da odlučuje o vlastitom tijelu i o tome hoće li ili neće biti majke.