Nezaposlenost u Hrvatskoj rekordno niska

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: siječanj 10, 2018 |

Nezaposlenost u Hrvatskoj rekordno je niska, no djelomično je to povezano i s iseljavanjem. Kazao je minisitar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u Splitu, gdje je se sastao s rektorom Sveučilišta, ali i obišao i Zavod za zapošljavanje, kako bi se uvjerio kolika je uspješnost korištenja mjera za samozapošljavanje.

 

Nezaposlenost pada! U cijeloj Hrvatskoj ona je rekordno niska, bez obzira na sezonske trendove povećanja broja nezaposlenih izvan sezone. Kazo je to ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

 

Ministar je kazao kako je smanjenje broja nezaposlenih u Hrvatskoj vezano i za iseljavanje. Upravo zato Vlada je donijela paket mjera od „Mjere do karijere“ vrijedan milijardu i 600 milijuna kuna, kako bi se zaustavio negativan trend iseljavanja i potaknula zapošljavanje mladih u Hrvatskoj.

 

Pored ove mjere ministar Pavić kaže kako je njegova ministarstvo u suradnji s Vladom pripremilo i niz specijaliziranih programa za zapošljavanje.

 

Velika će se sredstva u ovoj godini uložiti upravo za to, kako bi se osigurao dvosmjenski rad u svim vrtićima u Hrvatskoj.

 

Na pitanje o kvotama za zapošljavanje stranaca u sezoni odgovorio je da im je cilj maksimalno iskoristiti hrvatsku radnu snagu.

 

Vlada premijera Plenkovića je odgovorna i u prvom redu želi aktivirati domaće radno ne akitvo stanovništvo. Zato smo proveli anketu među 50 posto nezaposlenih u hrvatskoj i njih 14 tisuća izjasnilo se kako želi raditi u sezoni, kazao je ministar rada. Posjetio je splitsku ispostavu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Kaže kako je se na zavod trenutno prijavljuju sezonski radnici i oni koji su radili u 12 mjesecu u sklopu Adventa.

 

Minisita je najavio kako će 02. veljače u Splitu organizirati sajam poslova kako bi se potaknulo zapošljavanje domaće radne snage.