Nezapamćeno loša godina za voćare

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: rujan 16, 2016 |

Hrvatski voćari ovu će godinu zasigurno pamtiti. Na žalost, ne po visokim prinosima zdravog voća već naprotiv – po izrazito malim prinosima i lošoj kvaliteti plodova. Proljetni mraz uništio je više od 70 posto svih vrsta voća, a dotukla ga je nezapamćena tuča. 

 

“Tako da je Hrvatska ove godine gladna za voćem svih vrsta. To se dogodilo i u Europi tako da i Europa zbraja velike štete”, kazao je glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice Frane Ivković. Nakon proljetnog i ljetnog voća, na redu je berba jesenskih plodova. Čini se da ćemo ove godine biti željni domaćih jabuka i krušaka. “Hrvatska ove godine umjesto da bere 120 000 tona jabuka, bit će ubrano oko 35 000 tona”. Imat ćemo tek 1000 tona krušaka, a odrazit će se to i na cijenu voća. “Ove godine je i kvaliteta lošija, a u trgovačkim lancima su cijene visoke u odnosu na prošlu godinu pa će danak ove godine platiti i proizvođači i potrošači”, naglašava Ivković. Da bi se šteta ublažila, voćari su preko resornog ministarstva tražili pomoć i to preko EU fondova. “Međutim, nećemo dobiti niti lipe kao niti od države. Prema tome, puno voćara je došlo do vrlo teške situacije i napuštaju voćarstvo”, priznaje Ivković.

 

Kako bi spasili što više proizvođača, voćari priliku vide u udruživanju po uzoru na europske zemlje. “Tražimo pomoć od Grada Zagreba da nam dodijeli određeni broj površine gdje možemo to napraviti i onda bi građani Zagreba i okolice bili u povlaštenom položaju jer bi dobili puno jeftinije voće od onog koje u trgovačke lance plasiraju otkupljivači”. Porazna je činjenica da na godišnjoj razini uvozimo voća u vrijednosti od 170 milijuna eura, a mogli bismo izvoziti voće i voćne prerađevine za 350 – 400 milijuna eura. ” Tako treba gledati u voćarstvu, a ne da nam naši mladi odlaze van zemlje “trbuhom za kruhom”. To je sramota, Slavonija je prazna, osiromašeno je selo. To su krivi sve naši političari koji ne vode brigu o poljoprivredi”, upozorava Ivković.

 

Stoga apeliraju na buduću Vladu da na čelo vrlo važnog resora za Hrvatsku stavi osobu koja poznaje poljoprivredu i koja je, slikovito rečeno, barem jednom u životu dobila žulj od motike.